Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite preukusnu lisnatu pitu s brusnicama i narandžom

Preuzmite sliku

Iako je sezona bundeva u jeku, to ne znači da ne možete napraviti ukusnu pitu i sa nekim drugim sastojcima.

Naš prijedlog za danas su vam slatke brusnice i sočne narandže. Ako ste ljubitelj kiselkastih ukusa svidjeće vam se ova nesvakidašnja kombinacija koja budi sva čula. Brusnice su zapravo neotkriveno blago među bobicama, jer kada se kuhaju pretvaraju se u veoma gustu smjesu koja predstavlja fantastičan fil, prenosi Ženski Magazin.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

-150 g brašna
-¼ kašičice morske soli
-8 kašika putera
-¼ šolje hladne vode
-jaje i voda pomiješani

Za fil od brusnica:

-900g brusnica
-½ šolje svježeg soka od narandže
-½ šolje šećera
-½ šolje smeđeg šećera
-1 kašičica mljevenog cimeta
¾ kašičice mljevenog đumbira
¼ kašičice mljevenog karanfilića
½ kašičice morske soli

Za fil od sira:

-250 g krem sira
-rendana kora narandže
-½ šolje šećera u prahu
-1 jaje, umućeno
-½ kašičice čistog ekstrakta vanile
-¼ kašičice morske soli

  • Priprema:

    Za izradu kore potrebno je u posudi sjediniti brašno i so, dodati maslac i dobro promiješati. Napraviti manje ulegnuće u smjesi i dodati vodu. Lagano miješati, dok se sve ne sjedini. Tijesto bi trebalo da bude na granici između ljepljivog i suhog. Formirati od tijesta disk i umotati u plastičnu foliju, i ostaviti u frižideru najmanje 30 minuta. Na brašnjavoj podlozi razviti testo i prebaciti na pleh za pečenje. Vratiti u frižider do pečenja.

    Zagrijati rernu do 250 stepeni. Viljuškom potisnuti koru na dole. List papira za pečenje staviti preko kore i peći u rerni oko 15 minuta. Potom izvaditi iz rerne, skloniti papir i vratiti na još oko 3 minuta. Potpuno ohladiti koru, i premazati jajetom i vodom prije punjenja.

    Za fil od brusnice potrebno je u šerpi pomiješati brusnice, sok od narandže, bijeli i smeđi šećer, cimer, đumbir, karanfilić i so. Kuhati na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Zatim smanjiti vatru na minimum i kuhati dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dodati vanilu i ostaviti da se ohladi.

    Za fil od krem sira potrebno je silikonskom lopaticom u posudi miješati sir dok ne postane gladak. Dodati rendanu koru narandže, dobro promiješati, a zatim usuti šećer u prahu. Na kraju slijede jaje, ekstrakt vanile i so.

    Ohlađenu koru staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Sipati fil od sira i ravnomjerno ga rasporediti. Sve zajedno staviti u zamrzivač na 15 minuta. U međuvremenu zagrijati rernu. Kašikom rasporediti fil od brusnice preko ohlađenog fila od sira. Potom staviti u rernu i peći oko 35 minuta.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,