Naš današnji prijedlog su zapečene pileće tortilje, koje će vam ukrasti srce već pri prvom zalogaju. Sve što vam je potrebno za ovaj kulinarski podvig su pileće meso i pakovanje tortilja, kao i par dodatnih sastojaka koje sigurno imate kod kuće.
Poseban šarm ovom specijalitetu daje zeleni sos, koji je mnogo egzotičniji od klasične crvene varijante.
Potrebno – za 3 do 4 porcije:
-ekstra djevičansko maslinovo ulje
-1 manji crni luk, sitno isjeckan
-2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
-so
-1 i po šolja zelenog enchilada sosa (sastojci: paradajz, zelena čili paprika, crni i bijeli luk)
-6 do 8 tortilja
-2 do 3 šolje sjeckane piletine
-1 šolja narendanog sira
-halapenjo paprika
-pavlaka
-avokado
-sjeckani peršun
Priprema:
Zagrijati rernu do 180 stepeni. U tavi srednje veličine zagrijati par kašika maslinovog ulja, pa dodati crni i bijeli luk. Dinstati dok ne zamirišu oko 5 minuta. Ubaciti piletinu, posoliti i promiješati. S druge strane u posudu za pečenje sipati polovinu enchilada sosa. Uzimati jednu po jednu tortilju, filovati je sa malo sosa i stavljati na sredinu nekoliko kašika mješavine sa piletinom. Po svemu posuti sir i formirati rolne. Ponavljati dok ima tortilja.
Staviti zatim tortilje u posudu za pečenje jednu do druge i preliti enchilada sosom. Po vrhu posuti preostali sir i staviti u rernu da se peče. Peći oko 20 minuta dok se sir sasvim ne otopi postane zlatne boje. Dekorisati isjeckanom halapenjo paprikom, avokadom, pavlakom i sjeckanim peršunom. (Tuzlanski.ba)