Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite nešto drugačije: Zapečene punjene pileće tortilje

Preuzmite sliku

Naš današnji prijedlog su zapečene pileće tortilje, koje će vam ukrasti srce već pri prvom zalogaju. Sve što vam je potrebno za ovaj kulinarski podvig su pileće meso i pakovanje tortilja, kao i par dodatnih sastojaka koje sigurno imate kod kuće.

Poseban šarm ovom specijalitetu daje zeleni sos, koji je mnogo egzotičniji od klasične crvene varijante.

Potrebno – za 3 do 4 porcije:

-ekstra djevičansko maslinovo ulje
-1 manji crni luk, sitno isjeckan
-2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
-so
-1 i po šolja zelenog enchilada sosa (sastojci: paradajz, zelena čili paprika, crni i bijeli luk)
-6 do 8 tortilja
-2 do 3 šolje sjeckane piletine
-1 šolja narendanog sira
-halapenjo paprika
-pavlaka
-avokado
-sjeckani peršun

Priprema:

Zagrijati rernu do 180 stepeni. U tavi srednje veličine zagrijati par kašika maslinovog ulja, pa dodati crni i bijeli luk. Dinstati dok ne zamirišu oko 5 minuta. Ubaciti piletinu, posoliti i promiješati. S druge strane u posudu za pečenje sipati polovinu enchilada sosa. Uzimati jednu po jednu tortilju, filovati je sa malo sosa i stavljati na sredinu nekoliko kašika mješavine sa piletinom. Po svemu posuti sir i formirati rolne. Ponavljati dok ima tortilja.

Staviti zatim tortilje u posudu za pečenje jednu do druge i preliti enchilada sosom. Po vrhu posuti preostali sir i staviti u rernu da se peče. Peći oko 20 minuta dok se sir sasvim ne otopi postane zlatne boje. Dekorisati isjeckanom halapenjo paprikom, avokadom, pavlakom i sjeckanim peršunom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje