Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite neodoljivu roladu od lješnjaka i čokolade

Preuzmite sliku

Neodoljiva lješnjak rolada koja svojim izgledom, kremastom teksturom i okusom izmamljuje zazubice, piše portal Gastro.hr.

Još jedna dobra stvar kod ove rolade je da će vam njena izrada oduzeti jako malo vremena. Svakako je probajte, oduševit ćete se!

Za biskvit će vam trebati:

-2 jaja
-150 g šećera
-2 dcl ulja
-2 dcl mlijeka
-100 g brašna
-100 g fino mljevenog lješnjaka
-1 prašak za pecivo

Postupak pripreme:

-Jaja stavite u posudu te ih miksajte dodajući im šećer. Dok jaja postanu svijetla i kremasta, dodajte im ostale sastojke počevši od mokrih.
-Sjedinite sve sastojke, te smjesu prebacite u pleh veličine 30×25 cm i pecite na 180 stepeni/ 30-tak minuta. Pečeni biskvit izvadite iz rerne i odmah ga stavite u duboku zdjelu, te tako toplog pomoću ruku oblikujte u „tijesto“.
-Između dva masna papira razvaljate dobiveno „tijesto“ od pečenog biskvita na tanko.
Ostavite da se malo prohladi (za to vrijeme napravite kremu) i na njega nanesite kremu.
-Pomoću ruku zarolajte roladu, te je stavite u frižider na minimalno 1 h da se ohladi.
-Na ohlađenu roladu stavite čokoladu glazuru.

Za kremu će vam trebati:

-300 g čokolade za kuhanje
-500 ml vrhnja za šlag
-250 g mascarponea
-ekstrakt od lješnjaka ili liker po vašoj želji

Postupak pripreme:

-Čokoladu za kuhanje otopite na pari.
-Vrhnje za šlag izmiksajte čvrsto, te mu dodajte mascarpone, ekstrakt lješnjaka ili liker i rastopljenu čokoladu.
-Kremu sjednite i dobro izmiješajte pomoću špatule.
Krema je gotova odmah!

Čokoladna glazura:

-100 g čokolade za kuhanje
-3 kašike ulja

Postupak pripreme:

-Čokoladu razlomite na sitne komadiće, prelijte ju uljem, te je otopite na laganoj vatri.
-Čokoladnom glazurom prelijte ohlađenu roladu.  Uživajte!  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,