Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite mirisni kolač s makom, čokoladom i narandžom

Preuzmite sliku

Ljubitelje maka nećemo morati previše uvjeravati da isprobaju ovaj desert. Mak, narandža i čokolada savršeno se slažu i spojeni su u ovom jednostavnom kolaču za čiju vam pripremu ne treba puno vremena.

Sastojci za kolač sa makom i čokoladom:

– 4 velika jajeta
– 225 grama šećera
– 200 grama oštrog brašna
– 225 grama maslaca sobne temperature
– 4 velike kašike maka
– 2 male kašike praška za pecivo
– 1 mala kašika ekstrakta narandže ili naribana korica 1 nešpricane narandže

Sastojci za glazuru:

– 100 grama tamne čokolade
– 100 mililitara slatkog vrhnja

  • Priprema kolača s makom i čokoladom:

    1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo. U drugu stavite šećer, maslac sobne temperature i ekstrakt ili ribanu koru narandže. Miksajte ih na jačoj brzini oko 5 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro miksajte kako bi se u potpunosti povezalo s ostatkom smjese.

    2. Na kraju dodajte mješavinu brašna, maka i praška za pecivo te umiješajte ručno špatulom ili kuhačom. Ubacite smjesu u kalup koji ste prije toga namazali maslacem i posipali oštrim brašnom. Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini rerne, prenosi Zadovoljna.hr.

    3. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi te za to vrijeme pripremite glazuru. Čokoladu natrgajte na kockice i prelijte vrelim slatkim vrhnjem koje ste zakuhali. Ostavite minutu-dvije da se čokolada topi, a zatim miješajte kašikom dok se vrhnje i čokolada ne povežu u glatku smjesu. Prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,