Predivna torta iz 2 sloja je idealna za svečane prilike ili praznike. Kremasti karamel fil i biskvit sa orasima se tope u ustima. Svi vole torte i kolače sa orasima, zato obavezno isprobajte ovaj recept. Nije komplikovana za pripremu, pa joj je to dodatni plus, prenosi Stvar ukusa.
Sastojci:
-5 jaja
-8 kašika šećera
-6 kašika mljevenih oraha
-3 kašike brašna
-3 kašike prezli
-3 kašike mlake vode
-1 prašak za pecivo
Za fil:
-500 g šećera
-1 l mlijeka
-10 kašika brašna
-250 g margarina
Još:
50 g isjeckanih oraha
100 g čokolade
Priprema:
Umutite čvrst snijeg od bjelanaca sa 4 kašike šećera, pa ostavite sa strane. Žumanjca dobro ulupajte sa ostatkom šećera, dodajte vodu, orahe, brašno, prezle, prašak za pecivo i snijeg Dobro sjedinite i sipajte u namašćen i brašnom posut kalup. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C, otprilike 25 minuta. Pečenu i ohlađenu koru presijecite poprečno na dva dijela.
Fil: Na jačoj vatri upržite šećer da dobije crvenkastu boju. Smanjite temperaturu na najmanje, pa dodajte polovinu mlijeka. U ostatak mlijeka dodajte brašno, dobro razmutite, pa ulijte u šećer sa mlijekom. Miješajte dok se smjesa lijepo ne ujednači. Ostavite da se potpuno ohladi. Margarin pjenasto umutite, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Koru stavite na tacnu i uokvirite obručem. Preko nanijeti ¼ pripremljenog fila, pa poklopite drugom korom. Od ostatka fila odvojite ¼ i ostavite sa strane. Preostali fil nanijeti preko kore, pa ostavite u frižider da se stegne. Odvojenu ¼ fila pomiješajte sa šokoladom istopljenom na pari i dodajte isjeckane orahe. Pripremljenu smjesu nanesite preko cijele torte (prethodno ukloniti obruč). (Tuzlanski.ba)