U smjesu možete dodati i komadiće kuhane šunke. Također, kod ovog recepta ne morate nužno rolati palačinke, već ih možete slagati kao lazanje – palačinka, sloj smjese… i tako dok ne potrošite sve sastojke…
Sastojci:
-150 g nasjeckanog smrznutog špinata
-250 g ricotta svježeg sira
-malo više svježe ribanog muškatnog oraščića
-2 kašike umaka od paradjza (gotovi umak za tjesteninu)
-1 kašika ribanog cheddara, parmezana ili Gruyère sira
-so po potrebi
-6 palačinki
Postupak:
Napravite malo gušću smjesu za palačinke, slanu varijantu, i ispecite šest komada. Potom upalite rernu da se zagrije na 200 stepeni.
Špinat odmrznite u mikrovalnoj, ostavite da se ohladi 1 do 2 minute pa iz njega istisnite što više tekućine. Nakon toga ga pomiješajte s ricottom, muškatnim oraščićem i malo soli. Nadjenite palačinke tom smjesom špinata, zarolajte ih i složite na protvan.
Potom ih prelijte umakom od paradajza i na to stavite naribani sir. Pecite 15 do 20 minuta.
Napomena: U smjesu možete dodati i komadiće kuhane šunke. Također, kod ovog recepta ne morate nužno rolati palačinke, već ih možete slagati kao lazanje – palačinka, sloj smjese, palačinka… i tako dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite umak i malo naribanog sira. (Tuzlanski.ba)