Utorak, 20. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Napravite hrskave pogačice s mljevenim mesom

Punjenje od mljevenog mesa možete obogatiti i šampinjonima, a za savršen obrok poslužite i domaći umak od paradajza ili kopra…

Uz samo nekoliko omiljenih sastojaka lisnato tijesto se pretvara u neiscrpnu inspiraciju za slasne zalogaje. Trokuti, pravouglovi ili krugovi pune se šunkom i sirom, špinatom, pa čak i viškom faširanaca koje je dovoljno „obući“ u tijesto.

Umjesto mljevenog mesa poslužit će i pečenice kojima prethodno maknite ovitak i popržite ih u tavi. Uz hrskave i sočne paketiće poslužite mješavinu jogurta i vrhnja s koprom i spremni ste za uživanje, prenosi punkufer.hr.

  • Sastojci za jastučiće:

    500 g zamrznutog lisnatog tijesta
    250 g mljevenog mesa
    1 glavica luka
    1 jaje
    sol, biber;

    Priprema:

    1. Lisnato tijesto ostavite da se odmrzne, a za to vrijeme pripremite punjenje.

    2. Nasjeckajte i popržite luk pa dodajte meso i pirjajte. Pred kraj začninite.

    3. Tijesto stanjite valjkom pa narežite na pravougle komade. Na polovice rasporedite pripremljeno punjenje, a na drugu polovicu napravite rezove nožem.

    4. Rubove navlažite vodom pa tijesto s prorezima preklopite preko punjenja i viljuškom pritisnite rubove.

    5. Žumanjak dobro istucite i premažite preko tijesta. Prema želji pospite susamom.

    6. Pripremljene jastučiće posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 200 °C oko 15 – 20 minuta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,