Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite fine i lagane čupavce s marmeladom

Preuzmite sliku

Meki biskvit koji miriše na vaniliju i kokos specijalitet je u Australiji gdje se naziva Lamington, a za razliku od naših čupavaca često sadrži i marmeladu od jagoda, malina ili nekog drugog, omiljenog voća.

Odlični su i posluženi sa sladoledom i tučenim vrhnjem. Prije pripreme čupavaca na vrijeme izvadite maslac i jaja kako bi se stigli zagrijati na sobnu temperaturu.

Sastojci za čupavce s malinama: 125 g maslaca, 220 g šećera, 1/2 kašičice ekstrakta vanilije, 3 jaja,  260 g brašna,  3,5 kašičice praška za pecivo, 125 ml mlijeka

Čokoladna glazura: 180 g tamne čokolade, 200 g mlijeka, 30 g maslaca, 180 g šećera u prahu,  20 g kakao praha,  4-5 kašika vruće vode, 200 g komadića kokosa

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim obložite papirom za pečenje. U posudi prosijte brašno i prašak za pecivo. Na umjerenoj brzini miksajte omekšali maslac, vaniliju i šećer oko 2 minute pa dodajte jedno po jedno jaje miksajući nakon svakog dodavanja. Dodajte polovicu brašna pa polovicu mlijeka naizmjenično i postepeno miksajući pa ponovite postupak. Ulijte tijesto u pripremljeni lim i pecite oko 25 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ostavite da se biskvit hladi na rešetci desetak minuta prije nego što ga izvadite i pustite da se potpuno ohladi.

Rubove ohlađenog biskvita obrežite nožem pa ga prepolovite horizontalno. Premažite biskvit džemom, spojite ga pa narežite na kocke koje stavite u zamrzivač na pola sata do sat kako bi se kasnije lakše obložile glazurom. Za glazuru otopite čokoladu, maslac i mlijeko na pari pa zatim maknite posudu na stranu i umiješajte prosijani šećer u prahu i kakao. Na samom kraju dodajte vruću vodu. Usitnjeni kokos stavite na veliki duboki tanjur. Hvataljkama uhvatite komade biskvita pa ih umačite u glazuru i pustite da se višak glazure ocijedi. Zatim ih uvaljajte u kokos i ostavite na rešetci da se osuše. Ako glazura postane previše gusta umutite malo mlijeka ili vode. Ostavite čupavce da se stisnu na rešetci oko sat vremena ili ih stavite u frižider. (vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,