Poklonite sebi najljepši miris zime upakovan u kolač s kandiranim voćem u sočnom biskvitu, piše Azra.ba.
Sastojci:
100 g suhih marelica
50 g kandiranog manga
50 g kandiranog ananasa
100 g suhih smokava
50 g suhih šljiva
200 g badema
80 g grožđica
kašičica mljevenog cimeta
pola kašičice mljevenog muškatnog orašćica
pola kašike đumbira
200 g glatkog brašna
malo soli
kvasac
125 m lmlijeka
Vanilin šećer
50 g maslaca
Priprema:
Suho voće narežite na kockice, stavite u posudu i prelijte sa 250 ml tople vode te ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim ga ocijedite, a tečnost sačuvajte. Dodajte mu grupo narazane bademe, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Promiješajte i ostavite da stoji dok pripremite tijesto.
U brašno dodajte so, vanilin šećer i kvasac. Zatim dodajte maslac i dolijevajući toplo mlijeko zamijesite tijesto. Ostavite ga na toplom mestu da se diže sat. Dignutom tijestu dodajte pripremljeno voće i električnom mikserom lagano promiješajte.
Tijesto s voćem stavite u lim za pečenje prekriven papirom i vlažnim rukama formirajte kolač. Premažite ga tečnosti u kojoj je stojalo suho voće.
Pecite u rernizagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta. Kada je kolač pečen, prekrijte ga i ostavite da se dobro ohladi. (Tuzlanski.ba)