Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najsočnija piletina sa roštilja: s limunom, jogurtom, i medom

Preuzmite sliku

Popularno

Ljeto je savršeno za roštilj, iznenadite svoje najbliže sa ovim kreativnim i preukusnim receptima!

Pileća prsa s limunom i glazurom od meda

  • Sastojci

    500 g pilećih prsa
    2 kašike meda
    100 ml limunova soka
    malo brašna
    sol, biber
    1/2 kašike đumbira u prahu
    malo šećera
    ružmarin
    maslinovo ulje

    Priprema

    Pileća prsa operite. U posudi pomiješajte limun, med, sol, biber, đumbir, ružmarin i malo šećera. Na grilu popržite odreske i, kad su skoro gotovi, izvadite ih na tanjir. U posebnoj posudi zagrijte maslinovo ulje te dodajte mješavinu limuna, meda i začina pa uz stalno miješanje pustite da umak prokuha. Med i šećer trebaju se otopiti, a umak postati lagano ljepljiv. Potom dodajte odreske i ostavite još jednom da sve prokuha.

    Piletina u marinadi od grčkog jogurta

  • Sastojci

    4 fileta pilećih prsa
    150 g grčkog jogurta
    maslinovo ulje
    začini (timijan, peršin i sl.)
    malo bijelog luka

    Priprema

    U posudi pomiješajte grčki jogurt, pola kašike maslinova ulja, malo bijelog luka, peršin i timijan. Piletinu narežite na odreske (ne pretanke) te ih stavite u marinadu barem dva sata. Nakon određenog vremena mariniranja, odreske stavite na gril i pecite sa svake strane . Poslužite uz kuhanu brokulu, avokado, kvinoju ili neku drugu salatu po želji.

    Najsočnija piletina

  • Sastojci

    pileći batak
    sol, biber
    med
    limun
    bijeli luk
    senf
    crvena paprika
    maslinovo ulje
    mješavina začina (ružmarin, timijan i sl.)

    Priprema

    Piletina će imati fantastičan okus i nevjerovatnu sočnost ako je marinirate s medom, limunom, bijelim lukom, senfom, biberom, crvenom paprikom i začinima. Meso u marinadi držite što duže, najbolje preko noći, a to posebno vrijedi ako ste odlučili koristiti pileća prsa koja su suha i koja se tokom pečenja još dodatno osuše. Ako pečete batak i karabatak, najbolje ih je odvojiti jedno od drugoga, jer će se tako bolje ispeći. Nakon što meso izvadite iz marinade, pecite ga na grilu nekoliko minuta sa svake strane. (Ordinacija.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje