Ljeto je savršeno za roštilj, iznenadite svoje najbliže sa ovim kreativnim i preukusnim receptima!
Pileća prsa s limunom i glazurom od meda
Sastojci
500 g pilećih prsa
2 kašike meda
100 ml limunova soka
malo brašna
sol, biber
1/2 kašike đumbira u prahu
malo šećera
ružmarin
maslinovo ulje
Priprema
Pileća prsa operite. U posudi pomiješajte limun, med, sol, biber, đumbir, ružmarin i malo šećera. Na grilu popržite odreske i, kad su skoro gotovi, izvadite ih na tanjir. U posebnoj posudi zagrijte maslinovo ulje te dodajte mješavinu limuna, meda i začina pa uz stalno miješanje pustite da umak prokuha. Med i šećer trebaju se otopiti, a umak postati lagano ljepljiv. Potom dodajte odreske i ostavite još jednom da sve prokuha.
Piletina u marinadi od grčkog jogurta
Sastojci
4 fileta pilećih prsa
150 g grčkog jogurta
maslinovo ulje
začini (timijan, peršin i sl.)
malo bijelog luka
Priprema
U posudi pomiješajte grčki jogurt, pola kašike maslinova ulja, malo bijelog luka, peršin i timijan. Piletinu narežite na odreske (ne pretanke) te ih stavite u marinadu barem dva sata. Nakon određenog vremena mariniranja, odreske stavite na gril i pecite sa svake strane . Poslužite uz kuhanu brokulu, avokado, kvinoju ili neku drugu salatu po želji.
Najsočnija piletina
Sastojci
pileći batak
sol, biber
med
limun
bijeli luk
senf
crvena paprika
maslinovo ulje
mješavina začina (ružmarin, timijan i sl.)
Priprema
Piletina će imati fantastičan okus i nevjerovatnu sočnost ako je marinirate s medom, limunom, bijelim lukom, senfom, biberom, crvenom paprikom i začinima. Meso u marinadi držite što duže, najbolje preko noći, a to posebno vrijedi ako ste odlučili koristiti pileća prsa koja su suha i koja se tokom pečenja još dodatno osuše. Ako pečete batak i karabatak, najbolje ih je odvojiti jedno od drugoga, jer će se tako bolje ispeći. Nakon što meso izvadite iz marinade, pecite ga na grilu nekoliko minuta sa svake strane. (Ordinacija.hr)