Jedan od najpopularnijih deserta koji u raznim inačicama možete naći od sjevera do juga Evrope je štrudla ili savijača od jabuka. Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije, prenosi Zadovoljna.hr.
Sastojci za štrudlu od jabuka:
-pakovanje kora za savijaču (možete i sami napraviti vučeno tijesto)
-1 kg kiselijih jabuka
-10 dag šećera
-5 dag maslaca maslac
-cimet
-malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica
-grožđice
-sladoled od vanilije
Priprema štrudle od jabuka:
1. Kore pokapajte rastopljenim maslacem te na njih složite jabuke koje ste prethodno ogulili i nasjeckali na kockice veličine 1 cm.
2. Posipajte šećerom, cimetom i grožđicama koje prethodno namočili u rum ili mlijeko. Zarolajte tijesto i štrucu položite u namašćenu tepsiju. Štrucu malo ispikajte čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala.
3. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata do 40 minuta, dok tijesto ne dobije zlaćanu koricu. Pustite da se malo ohladi, narežite na šnite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.
Savjet plus: Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno iz izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova. (Tuzlanski.ba)