Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najlakši recept za popularne “poljupce” s čokoladom

Preuzmite sliku

Ovi sitni kolačići u prevodu s talijanskog zovu se damski poljupci i jedan su od specijaliteta pijemonteške kuhinje. Mali, ukusni kolačići prepuni maslaca i mljevenih badema spojeni su slojem otopljene tamne čokolade baš kao dvije usne u slatkom poljupcu.

Recept za te divne kolačiće datira iz sredine devetnaestog stoljeća, iako se istinsko porijeklo recepture ne može tačno utvrditi. Prema nekim izvorima, riječ je o kolačima koji potiču iz grada Tortone, a prema drugima, te je keksiće izumio kuhar porodice Savoia, i to jedne večeri kad ga je kralj Vittorio Emanuele II tražio malo drugačije kolačiće od uobičajenih, a kako su se u smočnici nalazili samo bademi, lješnjaci, šećer i maslac, nije mu preostalo drugo nego od tih sastojaka umijesiti nešto slatko.

Recept za kolačiće poprilično je jednostavan, no za potpuni uspjeh važno je držati se naznačene temperature pečenja od 140 °C te je jednako važno poštivati vrijeme hlađenja tijesta, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci:

150 g blanširanih badema
150 g šećera
150 g maslaca
150 g glatkog brašna

Za spajanje:

150 g tamne čokolade

Priprema:

1. Blanširane bademe tostirajte oko 10 minuta u rerni zagrijanoj na 180 °C. Ohladite ih pa ih pomiješajte s polovicom šećera, prebacite ih u sjeckalicu i sameljite. Možete koristiti i već mljevene blanširane bademe.

2. Bademe prebacite u dublju zdjelu, dodajte im brašno, ostatak šećera i hladni maslac narezan na kockice koji brzo utrljajte u brašno i umijesite glatko podatno tijesto.

3. Tijesto oblikujte u valjak, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga stavite hladiti u frižider na najmanje 2 sata.

4. Ohlađeno tijesto izvadite iz frižidera, trgajte komadiće pa formirajte kuglice promjera 1 cm (oko 7 g teške), stavljajte ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to u razmaku barem 2 cm jednu od druge. Stavite hladiti dodatnih 60 minuta.

5. Ohlađene stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 140 °C i pecite oko 15-17 minuta.

6. Izvadite iz rerne i ohladite ih. U međuvremenu na pari otopite čokoladu pa s donje strane premažite jedan kolačić i spojite ga s drugim. Pustite da se čokolada stisne pa poslužite.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,