Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najlakši recept za finu roladu s jabukama

Preuzmite sliku

Popularno

Kakva bi to jesen bila bez sočnih kolača s dodatkom jabuka? Ovo ukusno voće možete iskoristiti i za pripremu fine snježne rolade.

Najbolje od svega? Smjesa za roladu se peče zajedno s biskvitom što olakšava cijeli proces pripreme. Dobijeni kolač daje otprilike 15 porcija, a svaka iznosi oko 230 kalorija, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci:

– 400 g jabuka
– 250 ml bjelanjaka (cca 8 jaja)
– 200 g šećera
– 50 g mljevenih badema
– 2 čajne kašike bijelog vinskog octa
– 2 čajne kašike kukuruznog škroba
– 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
– cimet u prahu i šećer po želji za posipanje jabuka
– badem u listićima za posipanje rolade
– šećer u prahu za posipanje rolade

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni.

2. Operite jabuke, naribajte ih na krupno u zdjelu i ocijedite višak vode.

3. Ocijeđene naribane jabuke ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Pospite mljevenim cimetom i šećerom po želji. Utisnite ih u lim za pečenje.

4. U čistoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodajući 200 grama šećera. Pažljivo umiješajte ocat, kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije i mljevene bademe.

5. Dobijenu masu stavite preko jabuka, zagladite lopaticom i pospite ploškama badema. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni dok ne porumeni otprilike 10 do 12 minuta.

6. Nakon pečenja na vruću roladu stavite papir za pečenje, a na njega postavite rešetku. Roladu brzo, ali pažljivo preokrenite na drugu stranu.

7. Dok su jabuke još tople uz pomoć papira pažljivo zamotajte kolač u roladu, i pustite da se ohladi. Uklonite papir i pošećerite šećerom u prahu prije posluživanja.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,