Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najlakši recept za domaći džem od jagoda, bez šećera i konzervansa

Preuzmite sliku

Popularno

Sezona je jagoda, a osim u svježem izdanju, ove crvene slatkice neodoljive su i u džemu. Donosimo recept za domaći džem od jagoda koji ne sadrži ni šećer ni konzervanse, a toliko ga je lako napraviti da će uspjeti i početnicima u kuhinji, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za džem od jagoda bez šećera i konzervansa:

– 1 kg jagoda
– 60 ml limunova soka
– 3 kašičice naribane korice limuna
– 70 g meda

Postupak za džem od jagoda:

1. Očišćene jagode usitniste ili ih pasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu.

2. Dodajte ostale sastojke: naribanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite kuhati na srednje jakoj vatri uz često miješanje.

3. Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuhanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.

Džem čuvajte u frižideru i pojedite ga unutar dvije sedmice. S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,