Petak, 7. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najlakši recept: Čokoladni cheesecake bez pečenja gotov za 15 minuta

Preuzmite sliku

Cheesecake je mnogima omiljena slastica. Ako pripadate grupi obožavatelja ovog deserta, isprobajte i njegovu čokoladnu verziju.

Na ovaj kolač nećete potrošiti puno vremena jer njegova izrada traje svega 15-ak minuta.

Sastojci za podlogu:

– 150 grama prhkih keksa po izboru

– 100 grama maslaca

Krema:

– 300 grama čokolade za kuhanje ili tamne čokolade

– 500 grama mascarpone sira

– 100 grama šećera u prahu

– 250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

1. Usitnite kekse te ih pomiješajte s rastopljenim maslacem. Kekse možete usitniti u blenderu, mlincu za kafu ili orahe, ili ih položiti u vrećicu pa istući valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah. U okrugli kalup za torte s obručem ubacite smjesu keksa i maslaca te je dobro utisnite na dno kalupa i zatim stavite u zamrzivač dok ne pripremite kremu.

2. Čokoladu natrgajte na kockice i rastopite. Zatim je pustite da se malo ohladi. Mikserom u jednoj posudi čvrsto istucite vrhnje za šlag. U drugoj zatim izmiksajte mascarpone sa šećerom i dodajte mlaku otopljenu čokoladu. Malo po malo u tu smjesu dodajte šlag i lagano miješajte dok sve ne sjedinite.

3. Izvadite iz zamrzivača kalup, prelijte kremu na podlogu od keksa i maslaca te stavite u klasični dio frižidera na nekoliko sati da se stvrdne.

Savjeti:

– ako nemate kalup s obručem, cheesecake na isti način možete napraviti u standardnom okruglom kalupu. Tortu tada nećete moći izvaditi van, ali šnite i dalje možete rezati na klasičan način.

– ako slučajno nemate čokoladu, možete je zamijeniti s dvije velike žlice kakaa. Ubacite ga u smjesu mascarponea i šećera te dalje sve radite po receptu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,