Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najguglaniji recept u 2019. godini: Slana pita s mljevenim mesom i krompirom

Unatoč raznim trendovima koji se često izmjenjuju u vrhunskoj gastronomiji posljednjih nekoliko godina, većina ljudi i dalje traga za tradicionalnim domaćim jelima za čiju pripremu nisu potrebne komplikovane namirnice i kuharska pomagala.

Najguglaniji recept u 2019. godini bio je engleski specijalitet po imenu Shepards Pie, odnosno pastirska pita. Riječ je o složencu napravljenom od mljevenog junećeg mesa, začina i povrća koje se zapeče u rerni sa slojem pire-krompira.

Klasičan recept obogaćen je dvama novim sastojcima – komadićima karameliziranog luka i sira koji se dodaje krompiru. Google ističe kako je to najguglaniji recept na području Sjedinjenih Američkih Država, prenosi punkufer.hr.

U top tri najguglanija jela u SAD-u našla se i pečena šunka s glazurom od meda i hurmi te recept za brzinski pileći odrezak s koricom od parmezana.

Unatoč raznim trendovima koji se često izmjenjuju u vrhunskoj gastronomiji posljednjih nekoliko godina, većina ljudi i dalje traga za tradicionalnim domaćim jelima za čiju pripremu nisu potrebne komplikovane namirnice i kuharska pomagala.

Potvrđuje to i izvještaj o najguglanijim jelima u Australiji. Na tom se kontinentu u 2019. godini najviše tragalo za jelima napravljenima od sastojaka biljnog porijekla.

Sastojci:

700 grama pečene, ili dinstane mljevene janjetine
400 ml janjećeg temeljca (može i onaj od povrtne ili goveđe kocke)
1 luk
2 mrkve
100 grama graška
2 kašike koncentrata rajčice
1 kašika Worchester umaka
1 kilogram krompira
mlijeko i maslac po želji
60 g tvrđeg sira
1 jaje
sol i biber
čajna kašika majčine dušice
malo biljnog ulja

Ovaj se složenac obično radi u velikoj vatrostalnoj posudi. No, vi možete upotrijebiti i keramičke posude od suflea, kako bi stvorili individualne porcije.

Priprema:

Očistite luk, nasjeckajte ga na komadiće, pa ga popržite na malo ulja dok ne pozlatni. Dodajte mu komadiće očišćene mrkve, grašak i janjetinu, koncentrat paradajza i Worchester umak. Začinite smjesu s majčinom dušicom, solju i paprom.

Podlijte temeljcem pa krčkajte dok se sastojci ne sažmu. Ako koristite već pečenu janjetinu bit će vam dosta desetak minuta. Ako koristite svježu mljevenu janjetinu, krčkajte barem pola sata.

Od skuhanog krompira, mlijeka i maslaca napravite pire krompir na uobičajeni način.

Naribajte sir u jedno razmućeno jaje.

Složite složenac na sljedeći način: u vatrostalnu posudu nalijte janjetinu s umakom, prekrijte pire krompirom, a jaje i sir dodajte na vrh.

Zapecite u prethodno zagrijanoj rerni oko deset minuta na oko 200 stepeni Celzija dok vrh ne dobije zlatno žutu boju.

Poslužite uz hladno pivo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,