U slučaju da ste ljubitelj palačinki, onda morate da znate ovaj sjajan trik, kojim se služe poslastičari, a koji tijesto čini mekanim, slasnim i vazdušastim.
Portal Genius Recipes piše da je ključno da koristite svježa jaja, a osim toga, trebalo bi da tijesto pripremate na nešto drugačiji način.
U receptu kojim se hvale najbolji poslastičari jaja se prvo razbijaju i odvaja se žumance od bjelanceta. Žumance se miješa sa mlijekom, a bjelance slijedi na samom kraju, kako bi palačinke dobile vazdušastu formu i mekoću, prenosi Stilkurir.rs.
Dodavanje bjelanceta na kraju pripreme tijesta je trik koji se koristi u pripremi suflea – kako bi sufle ostao pjenast i legan. Osim mekoće i vazdušastosti, pripremom palačinki na ovaj način tijesto će postati tanje i biće mekano.
Ovaj trik možete da primijenite u svakom receptu za palačinke u kojem se koriste jaja.
Samo odvojite žumance od bjelanceta, u posudi sipajte suhe sastojke, a u drugoj žumance dodajte u tečne sastojke. Sada pomiješajte suhe i tečne sastojke zajedno, i na kraju dodajte bjelance u cjelokupnu smjesu.
Ostavite da odstoji oko pet minuta i vaše palačinke su spremne za pečenje. (Tuzlanski.ba)