Četvrtak, 17. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mirisna i ukusna, domaća torta s jabukama i cimetom

Miris jabuka i cimeta daje poseban ugođaj svakom domu. Uživaj u vikendu uz ovaj slastan desert.

Sastojci:

2 jabuke, oguljene i narezane na tanke kriške
sok 1/2 limuna
1/2 šolje smeđeg šećera plus još 2 kašike
1 3/4 šolje glatkog brašna
3/4 čajne kašike praška za pecivo
3/4 čajne kašike muškatnih oraščića
1/2 šolje omekšanog ili rastopljenog maslaca
šolja šećera (možeš staviti neki zdravi primjerice ksilitol)
2 velika jajeta
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
3/4 šolje mlijeka
malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrij rernu na 180° C i podmaži uljem ili maslacem kalup za tortu.
U zdjelu stavi jabuke, limunov sok i dvije kašike smeđeg šećera.
U velikoj posudi umuti brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić.
U drugoj zdjeli pomoću ručnog miksera umuti maslac, šećer i preostalih 1/2 šalice smeđeg šećera dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Dodaji jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodanog jajeta dobro umuti smjesu. Dodaj vaniliju i miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
Mokrim sastojcima dodaj polovicu suhih sastojaka i muti ih dok se ne sjedine.
Ulij mlijeko i miješaj, zatim dodaj preostale suhe sastojke i miješaj dok se ne sjedine.
Ulij tijesto u pripremljenu tavu i složi jabuke na vrh u spiralu, lagano preklapajući slojeve.
Pospi šećerom.
Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne postane čista, otprilike jedan sat.
Ostavi da se ohladi 10 minuta prije nego što ukloniš obruč od torte, prenosi MissZdrava.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,