Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Meso i ribu nikada ne smijete odmrzavati pod vrućom vodom. Ovo su velike greške!

Preuzmite sliku

Popularno

Pipsa Hurmerinta i Fábio Bernardino – dvoje najkreativnijih chefova u Evropi nedavno su odmjerili svoje kulinarske vještine i znanje pred kamerama.

Riječ je o gastro dvoboju jedne od najuspješnijih finskih manekenki 90-ih, a danas slavne nordijske chefice s nekoliko objavljenih kuharica i slavnog portugalskog chefa s velikom strašću prema kuhanju, a posebno slastičarstvu, koji je svoju karijeru započeo u dobi od 14 godina, a danas je vodeći europski gastro influencer sa 100.000 pratitelja samo na Instagramu.

Pipsa je kao top model radila u Parizu i New Yorku za klijente kao što su Louis Vuitton, Emporio Armani i L‘Oréal Paris, a nakon 11 godina u inozemstvu vratila se u Finsku i školovala za kuharicu. Otad njena kulinarska karijera naglo raste, a strastvena je ljubiteljica vegetarijanske hrane i dobrih sireva.

Fábio je, pak, mladi kuhar kojem su izvrsnost i profesionalnost otvorili vrata velikih portugalskih hotela i restorana, poput grupe Pestana Hotéis & Resorts ili Heritage Lisboa Hotels, a diplomirao je proizvodnju hrane u ugostiteljstvu i magistrirao sigurnost i kvalitetu hrane u ugostiteljstvu na Hotelijersko-turističkoj školi Estoril. Promoviše fleksiterijanski lifestyle, odnosno ne deklariše se kao vegetarijanac, ali ipak u prehrani izbjegava konzumirati meso, a u kuhinji insisuje na održivosti.

Kulinarski duel #ScienceCooks

Svoje su snage odmjerili u kulinarskom duelu #ScienceCooks koji je nastao u okviru kampanje EU bira sigurnu hranu, a važnu ulogu u dvoboju imali su i naučnici – Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane koja radi u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Centru za sigurnost hrane te grčki prehrambeni tehničar Ermolaos Ververis koji živi u Italiji gdje radi u Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) i primarno se bavi procjenom sigurnosti nove hrane.

Koje su namirnice koristili, šta se kuhalo i ko je pobijedio otkrijte u video dvoboju #ScienceCooks:

Jutarnji.hr vam donosi pet važnih savjeta u radu sa namirnicama koje možete pročitati OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,