Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Meksička kuhinja: Zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

Preuzmite sliku

Meksička kuhinja popularna je širom svijeta.

Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti jesu i popularne enchilade. Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja uistinu je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom, pa tortilja postaje vrlo sočna.

Sastojcu za enchilade: 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih, ako ne volite kukuruzne), 600 grama pilećih prsa, 2 kašike maslinova ulja, 2 svježe crvene paprike srednje veličine, 1 luk srednje veličine, 300 grama kukuruza iz konzerve, sol, papar i čili, 200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira), umak za enchilad

Sastojci za umak 2 velike kašike maslinova ulja ili druge masnoće po želji, 2 velike kašike glatkog brašna, 400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog), 100 ml pasirane rajčice, 1 mala kašika mljevene ljute paprike, 2 male kašike slatke mljevene paprike, 1 mala žkašika češnjaka u prahu, ½ male kašike sušenog origana,  sol po ukusu

Priprema: Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte 2 minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, češnjak i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga kušajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po vlastitom ukusu.

Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk 5 minuta dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta dok piletina ne bude kuhana.

Pripremite malo dubljiu ptavu za pečenje i namastite s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašiku-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u protvan. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim posipajte s ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje