Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mekane i ukusne: Brze kiflice bez germe i jaja gotove su za pola sata

Preuzmite sliku

Mekano i debeljuškasto tijesto, slasno i punjeno mnogima stvara zazubice.

Bilo da se radi o slatkoj ili slanoj varijanti, kiflice su mnogima velika slabost. Zamijesiti uspješno tijesto prava je umjetnost u kuhinji, ali ako pronađete pravi recept – shvatite da to zapravo nije nikakav problem.

Donosimo recept koji će razbiti sve predrasude o tom pothvatu. Radi se o slatkim kiflicama u koje ne ide ni kvasac, a ni jaje. Priprema je jednostavna i brza, a kiflice su vrlo ukusne, piše Zadovoljna.hr.

Kiflice bez kvasca – sastojci:

– 500 g glatkog brašna

– 200 g masti

– 150 ml mlijeka

– 100 ml jogurta sobne temperature

– 2 paketa praška za pecivo

– pekmez ili džem za punjenje

Kiflice bez kvasca – priprema:

Glatko brašno prosijte s praškom za pecivo.

Dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Mijesite oko 10 minuta.

Tijesto bez kvasca ne treba se odmarati kako bi se poduplalo, pa kiflice možete odmah oblikovati.

Razdvojite tijesto u dvije kugle. Svaku kuglu razvaljajte na debljinu od centimetar, narežite na trokute.

Na svaki trokut stavite omiljeni voćni namaz pa zarolajte kiflicu.

Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite otopljenom mašću pa pecite oko 20 minuta na 180 stepeni.

Prohlađene kiflice uvaljajte u šećer u prahu i poslužite uz kafu ili čaj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,