Ponedjeljak, 24. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Medni kolač s grčkim jogurtom i kivijem

Malo drugačiji recept za desert, sigurno vrijedi probati… 

Sastojci:

– Malo naribanog đumbira,

– naribana korica i sok 1 limuna,

– 150 ml mlijeka,

– 4 jaja,

– 5 kašika meda + dodatno za dekoriranje,

– 1 prašak za pecivo,

– 125 g griza,

– 125 g mljevenih badema,

– malo soli,

– malo maslaca za pleh,

– kivi,

– 500 g grčkog jogurta.

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. U malo posudicu pomiješajte mlijeko s limunovim sokom. U veću posudu pomiješajte prašak za pečenje, zajedno s grizom i mljevenim bademima. Odvojite žumanca od bjelanaca pa žumanca istucite zajedno s naribanim đumbirom, limunovom koricom, medom i vanilinim šećerom dok ne dobijete blijedu i prozračnu smjesu.

Zatim dodajte prašak za pecivo, griz i mljevene bademe uz kontinuirano miješanje. Kad se smjesa jako zgusne dodajte limunov sok i mlijeko.

Dobro istucite bjelanca s prstohvatom soli, a zatim ih dodajte smjesi sa žumanjcima. Pokušajte zadržati štoviše zraka u smjesi. Smjesu izlijte u prethodno namašćen pleh pa pecite oko 40 minuta ili dok vam čačkalica ne izađe čista kad je zabodete u sredinu kolača.

Kad se dobro ohladi, obilno ga nadjenite grčkim jogurtom, komadićima kivija i medom. (Kuharica Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,