Malo drugačiji recept za desert, sigurno vrijedi probati…
Sastojci:
– Malo naribanog đumbira,
– naribana korica i sok 1 limuna,
– 150 ml mlijeka,
– 4 jaja,
– 5 kašika meda + dodatno za dekoriranje,
– 1 prašak za pecivo,
– 125 g griza,
– 125 g mljevenih badema,
– malo soli,
– malo maslaca za pleh,
– kivi,
– 500 g grčkog jogurta.
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U malo posudicu pomiješajte mlijeko s limunovim sokom. U veću posudu pomiješajte prašak za pečenje, zajedno s grizom i mljevenim bademima. Odvojite žumanca od bjelanaca pa žumanca istucite zajedno s naribanim đumbirom, limunovom koricom, medom i vanilinim šećerom dok ne dobijete blijedu i prozračnu smjesu.
Zatim dodajte prašak za pecivo, griz i mljevene bademe uz kontinuirano miješanje. Kad se smjesa jako zgusne dodajte limunov sok i mlijeko.
Dobro istucite bjelanca s prstohvatom soli, a zatim ih dodajte smjesi sa žumanjcima. Pokušajte zadržati štoviše zraka u smjesi. Smjesu izlijte u prethodno namašćen pleh pa pecite oko 40 minuta ili dok vam čačkalica ne izađe čista kad je zabodete u sredinu kolača.
Kad se dobro ohladi, obilno ga nadjenite grčkim jogurtom, komadićima kivija i medom. (Kuharica Avaz)