Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mascarpone, jagode i kokos u savršenom desertu

Preuzmite sliku

Ovaj desert kombinuje neodoljive okuse kokosa, piškota, mascarpone sira i jagoda te će oduševiti sve ljubitelje tradicionalnog talijanskog tiramisua.

Tiramisu je jedan od najprepoznatljivijih deserata svijeta. Kombinacija mascarpone sira, piškota, kakaa i kave oduševljava mnoge, pa ne čudi stoga da se ovo talijansko gastronomsko čudo s godinama počelo modernizirati te da su svi pokušali napraviti svoju verziju klasičnog tiramiusa. I dok tradicionalni tiramisu svoje korijene vuče s područja Venecije i sjeverne Italije, danas ga možemo u raznim oblicima kupiti i probati širom svijeta, a gastro blogeri svako malo izbace novu verziju recepta koja oduševi naša nepca. Tako smo pronašli i recept za pravi proljetni tiramisu – onaj s jagodama i kokosom. Svakako neobičan, osvježavajuć i lagan, ovaj desert će zadiviti svakoga kome ga poslužite, prenosi Žena.hr.

  • Broj osoba: 8 
    Vrijeme pripreme: 40 min

    Sastojci:

    50 g kokosa
    500 g jagoda
    500 ml soka od narandže
    500 ml likera od kokosa
    1 sjemenke mahune vanilije
    500 g mascarpone sira
    50 g šećera
    1 kašika soka od limuna
    50 g bijele čokolade
    125 ml slatkog vrhnja
    150 g piškota

    Priprema:

    Kokos u jednoj tavici bez dodatka masnoće tostirati dok ne dobijemo zlatno-smeđu boju. Jagode oprati, odstraniti zeleni dio i ostaviti da se posuše. 100 grama jagoda sa sokom od naranče i likerom od kokosa pasirati štapnim mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.

    Unutrašnjost mahune vanilije, mascarpone, šećer i sok od limuna pjenjačom sjediniti u glatku masu. Čokoladu naribati. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Sve zajedno s 30 grama kokosa umiješati u mascarpone kremu. 350 grama jagoda nasjeći na sitne komadiće i umiješati u kremu.

    Na dno zdjele poslagati piškote i preliti polovicom pirea od jagoda. Raspodijeliti polovicu kreme. Opet poslagati piškote, preliti ostatkom pirea i premazati ostatkom kreme. Ostaviti, prekriveno, najmanje 3 sata u frižideru.

    Prije serviranja izreži 50 g jagoda na kriškice i raspodijeli po tiramisuu te pospi s 20 grama kokosovih listića.

    Savjet:

    Iako u ovaj recept ne ide kafa, koja je inače sastavni dio svakog tiramisua, ti uvijek možeš svoje piškote njome namočiti te tako dodatno obogatiti okus svog kolača. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,