Gotove za manje od sat vremena, maleni šareni desert možete ispuniti najfinijom kremom i ukusnim borovnicama
Jednostavan i brz recept za najslađe zalogaje možete pripremiti i sami bez puno muke. Slatkoljupci će se oduševiti ovim divnim receptom koji donosi male tortice ispunjene bogatom kremom i borovnicama, prenosi 24sata.hr.
Mini tortice s borovnicama i šlagom
Osnova svih voćnih tortica su korice.
Sastojci za pripremu korica: 300 g pšeničnoga oštrog brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera u prahu, jedan žumanjak, malo soli te malo naribane limunove korice.
Priprema kora:
U brašno izmrvite maslac. Zatim dodajte šećer, žumanjak, sol, naribanu koricu limuna i zamijesite tijesto. Ostavite tijesto u frižideru da se ohladi i stisne. Nakon što ga izvadite, tijesto razvaljajte i razrežite na krugove kojima ćete obložiti vaše kalupe za tortice. Kalupe prethodno premažite tankim slojem margarina, a tijesto malo izbodite viljuškom. Stavite korice peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni, od 10 do 15 minuta ovisno o vašoj rerni.
Za punjenje:
Sastojci: Tri šolje svježih borovnica, pola šolje šećera, pola kašičice cimeta, kašičica kukuruznog sirupa, malo soli, jedna šolja vode, dvije kašike limunovog soka, šlag, desetak kora za tortice.
Priprema:
Operite i osušite borovnice. Na laganoj vatri miješajte vodu, šećer, kukuruzni sirup i sol, otprilike pet minuta. Kad se mješavina ohladi ubacite i limunov sok. Pečene korice ispunite borovnicama i prekrijte ih slatkim sirupom potom ih ostavite u frižideru na nekoliko sati. Kada ih izvadite prekrijte ih svježim šlagom i dodajte još nekoliko svježih borovnica. (Tuzlanski.ba)