Sir, paradajz i začini su sastojci neodoljivih i uskusnih soseva za sve tjestenine i sve generacije.
Najbolji sosovi za tjesteninu se pripremaju kod kuće sa malo namirnica. Donosimo vam tri osnovna recepta koja će zadovoljiti sve ukuse.
1. Klasični sos od paradajza
Sos od paradajza se jednostavno priprema, vrlo je ukusan i smatra se temeljem italijanske kuhinje na kom počivaju brojna jela. Dovoljno je na malo maslinovog ulja da propržite komadiće bijelog luka, dodati mu nasjeckanog paradajza, malo soli, bibera i bosiljka i evo ukusne kombinacije za razne vrste tjestenina. Sosu od paradajza možete dodati i nešto čili papričice.
2. Bijeli sos sa sirom
Ukus tjestenine oplemeniće i bijeli sos sa sirom. Otopite malo margarina, pa mu dodajte jednaku količinu brašna. Ulijte toplo mlijeko ili pavlaku za kuhanje i miješajte sve dok se bešamel ne zgusne, a na kraju u njemu rastopite i nekoliko vrsta sireva poput grana padane, plavog sira ili nekog drugog sira po želji.
3. Pesto od začinskog bilja
Pesto je ukusan dodatak tjesteninama i picama, a za njegovu pripremu dovoljno je 30 sekundi u blenderu (ili nešto više ako koristite avan). Sameljite bosiljak, pinjole, sir grano padano, bijeli luk i maslinovo ulje i dobili ste ukusan pesto genovese.
Umjesto bosiljka možete da koristite drugo začinsko bilje poput nane ili peršuna u kombinaciji s orasima ili bademima. Kombinujte i uživajte u ukusima. Prijatno! (super žena)