Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljetni osvježavajući desert: Recept za fini kolač s kokosom i limunom

Preuzmite sliku

Kokos i limun prava su tropska kombinacija okusa, a oni koji ih vole sigurno će poželjeti isprobati ovaj slasan kolač, prenosi Zadovoljna.hr. Kocke s kokosom i limunom mogle bi postati stalan gost na vašem stolu, a kako se prave provjerite u nastavku.

Sastojci za kocke s kokosom i limunom:

Za biskvit:

– 5 bjelanjaka sobne temperature
– 10 dag šećera u prahu
– 10 dag sitnog kokosovog brašna
– 10 dag oštrog brašna
– 20 dag maslaca sobne temperature
– 1 velika kašika kiselog vrhnja
– 200 ml kokosovog mlijeka
– prstohvat soli
– pola praška za pecivo

Za kremu od limuna:

– 5 žumanjaka
– 70 ml limunovog soka
– 80 grama šećera
– 60 grama maslaca

Priprema:

1. Kalup za kolač (pravougli ili okrugli, po vlastitoj želji) premažite s malo maslaca (ili druge masnoće) te posipajte krušnim mrvicama.

2. U jednu posudu stavite oštro brašno, kokosovo brašno, sol i prašak za pecivo pa dobro promiješajte. U drugu posudu stavite šećer i maslac narezan na manje kocke pa miksajte oko 5 minuta dok ne dobijete lijepu ujednačenu smjesu. Zatim u to dodajte kiselo vrhnje i kokosovo mlijeko pa još malo miksajte. Istucite snijeg od bjelanjaka. Na kraju naizmjenično u smjesu dodajite snijeg i mješavinu brašna, soli i praška za pecivo te ručno miješajte špatulom ili kuhačom.

3. Ulijte smjesu u kalup, poravnajte špatulom i stavite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni.

Pecite oko 20 minuta, dok površina ne poprimi lagano žućkastu boju.

4. Zatim započnite s pripremom kreme. Pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer te ih prebacite u zdjelu u kojoj ćete ih kuhati na pari, na srednje jakoj vatri. Kada se žumanjci i šećer malo zagriju, u zdjelu ubacite maslac narezan na kockice i limunov sok. Neprestano miješajte kuhinjskom metlicom kako vam se ne krema ne bi zgrudala. Kuhajte kremu sve dok ne primijetite da se počinje zgušnjavati. Testirajte je li gotova tako što ćete malo kreme zagrabiti kašikom ili kuhačom. Zatim prstom pređite preko kreme u kašici i ako primijetite da se stvorio trag i da se krema ne spaja, gotova je.

5. Kuhanu kremu odmah prelijte preko kolača i poravnajte. Kolač prvo u potpunosti ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,