Subota, 19. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ljetna poslastica: Torta dramatičnog izgleda i još boljeg okusa

Sezona bobičastog voća je počela i bila bi prava šteta ne iskoristiti je. Ako nemate ideje kako, lagana, gotovo lepršava torta je idealna za to.

Recept za jednu takvu na svom je blogu podijelila Tieghan Gerard čiju je ljubav prema kulinarstvu prepoznalo više od 1,7 miliona ljudi koji je prate na Instagramu.

Kako Gerard opisuje ovu neobičnu tortu dramatičnog izgleda, riječ je o “kombinaciji laganog kolača od vanilije, kolača od limuna i torte od borovnica”. Za nju vam nisu potrebni specijalni teško dostupni sastojci, baš kao ni posebno kulinarsko predznanje. Njezina privlačnost je u savršeno nesavršenom izgledu, a bonus je okus koji osvaja na prvi zalogaj, prenosi index.hr.

Sastojci:

1 šolja rastopljenog kokosovog ulja (može se koristiti rastopljeni maslac ili kanolino ulje)
1/2 šolje običnog grčkog jogurta
3 velika jajeta (sobne temperature)
1 i 1/2 šolja šećera
1/4 šolje smeđeg šećera
1 kašika ekstrakta vanilije
1 šolja neobranog mlijeka
1/2 šolje svježeg limunovog soka
1 kašika korice limuna
3 i 3/4 šolje + 1 kašika brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 čajna kašika sode bikarbone
1 kašičica soli
1 šolja džema od borovnica
2 šolje svježih ili zamrznutih borovnica

Voćna krema:

3 štapića slanog maslaca (sobne temperature)
115 grama mascarponea ili krem sira (sobne temperature)
3 šolje šećera u prahu
4-5 kašika džema od borovnica (može i od kupina)

Recept:

1. Zagrijte rernu na 170 stepeni te pripremite okrugli kalup za torte. Obložite ga papirom za pečenje te premažite maslacem.

2. Mikserom sjedinite kokosovo ulje, jogurt, jaja, šećer, smeđi šećer, vaniliju, mlijeko, sok i koricu limuna. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so te miješajte dok se ne sjedini.

3. Borovnicama dodajte preostalu kašiku brašna i umiješajte ih u smjesu. Dodajte džem.

4. Premjestite u pripremljen kalup i pecite oko 30-35 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

5. Za kremu mikserom povežite maslac, mascarpone i šećer u prahu. Miksajte dok ne postane potpuno glatko i gotovo tekuće. Podijelite u tri zdjelice. U prvu dodajte 1-2 kašike džema, u drugu dodajte 2-3 kašike marmelade, a u treću nemojte ništa dodavati.

6. Biskvit prerežite na tri dijela.

7. Složite tortu tako što ćete na prvi sloj biskvita staviti najtamniju kremu, potom drugi sloj biskvita. Na njega stavite svjetliju kremu te je prekrijte posljednjim slojem biskvita. Cijelu tortu prekrijte preostalom bijelom kremom u koju niste dodali džem.

8. Stavite u frižider na pola sata te poslužite.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,