Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ledeni vjetar: Recept za omiljeni voćni kolač koji se jede do zadnje mrvice

Preuzmite sliku

O kolaču naziva ledeni vjetar sve je već davno rečeno, zato ga nećemo ni pokušati opisati, već ćemo s vama podijeliti recept i pozvati vas da ga napravite.

Ovo je kolač baš za sve sezone, zimi ga možete napraviti s bananama i kivijem, ljeti s jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem.

Kad se na stolu pojavi kolač imena ledeni vjetar, od stola se ne miče dok se ne počisti i zadnja mrvica tog divnog, kremastog kolača koji krase lagane beze kore, mirisna krema od vanilije i sočno voće, ovisno o sezoni.

Ovo je stvarno kolač za sve sezone, zimi je odličan s bananama, kivijem, čak i marelicama iz kompota, a ljeti s divnim, sočnim jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem. Niko na njega ne ostaje imun, tačnije ne znamo baš nikoga ko ne voli ledeni vjetar. A vi?

Sastojci:

Za beze kore:

9 bjelanjaka

300 g šećera

prstohvat soli

1 kašika jabučnog octa

Za kremu:

9 žumanjaka

300 ml mlijeka

4 kašike šećera

4 kašike oštrog brašna

3 vanilin šećera

250 g maslaca

Ostalo:

voće po izboru (banane, kivi, jagode, maline, i sl.)

500 ml slatkog vrhnja

  • Priprema: 

    1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli i električnim mikserom počnite ih miksati u snijeg, na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer pa ih istucite do kraja, odnosno miksajte dok ne dobijete sjajni, čvrsti snijeg.

    Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, na njega istresite dio smjese, poravnajte je i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C te pecite 60 minuta. Ponovite postupak za druge kore. Ako želite kolač pravokutnog oblika, pecite jednu koru u velikom plehu od pećnice koju ćete naposljetku rezati na tri dijela

    2. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im brašno i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u lonac, dodajte smjesu od jaja, sve dobro izmiješajte pa skuhajte gustu, sjajnu kremu. Kremu dobro ohladite pa u ohlađenu dodajte pjenasto izrađeni maslac i sve dobro izmiksajte..

    3. U posebnoj posudi istucite slatko vrhnje.

    4. Ako ste pravili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela i složite kolač: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, po kremi složite narezano voće pa premažite tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite isto i s ostale dvije kore pa cijeli kolač premažite preostalim tučenim vrhnjem i ukrasite po vlastitom ukusu. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i filajte na isti način pa naposljetku premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite voćem. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,