Salate su idealne za lagane ljetne obroke, zato vam donosimo jedan izuzetan recept.
Tokom ljeta uglavnom biramo lakše obroke, pa tako salata postaje savršen izbor za doručak, ručak i večeru. Ova pileća salata dopašće se svima koji je probaju.
Sastojci koji su vam potrebni su:
40 g sirovih sjeckanih oraha;
65 g majoneze (ako ste na dijeti, light majoneza);
65 g grčkog jogurta (sa manjim udjelom masti, ako ste na dijeti);
2 kašičice jabukovog sirćeta;
1/4 kašičice soli;
1/4 kašičice bibera;
340 g očišćenog pilećeg filea;
2 kašike peršunovog lista;
6 strukova mladog luka, srednje vličine (može i manja glavica crnog luka);
6 listova zelene salate.
Rernu zagrijte na 180°C. Orahe poredajte u tepsiju, na papir za pečenje, i pecite u rerni 5 minuta. Ostavite da se ohlade, a za to vrijeme u posudi izmiješajte majonezu, jogurt, sirće, so i biber da se dobro sjedine.
Pečenu piletinu, pripremljene orahe, peršun i isječen mladi luk ubacite u činiju. Sve dobro izmiješajte, pa dodajte preliv od majoneze i grčkog jogurta. Ovu količinu salate možete rasporediti u 6 posuda. U svaku posudu prvo stavite list salate, pa sipajte pileću salatu.
Light majonezu i grčki jogurt sa manje masti i učiniće da porcija pileće salate sadrži samo 175 kalorija. Unos šećera je vrlo nizak, pa salata može postati odličan izbor za doručak, ručak ili večeru, pa čak i obrok za dijabetičare, piše Stvar ukusa. Peršun i mladi luk će vas osvježiti, a piletina i orasi zasititi. Zelenu salatu možete koristiti kao ukras, ali i kao odličan izvor gvožđa. (Tuzlanski.ba)