Ova torta će se sigurno više puta naći na vašem stolu
Zbog svoje kremaste i bogate strukture i zbog svih sastojaka u kojima uživate u sladolednom voćnom kupu “Banana split”, ova torta će se sigurno više puta naći na vašem stolu.
Sastojci:
Biskvit
7 bjelanaca
7 kašika šećera
2 kašika kakaa
10 kašika oraha
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Fil:
7 žumanjaka
700 ml mlijeka
2 pudinga od banane
4 banane
30g čokoladnih mrvica
250 g margarina
8 kašika šećera
Dekoracija:
3 krem-šlaga
250 ml mlijeka
100g čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Za biskvit: Dobro umutiti bjelanca, dodati šećer i još malo umutiti. Brašno pomiješati sa kakaom, orasima, praškom za pecivo pa dodati polako u umućena bjelanca.
Rernu zagrijati na 200 stepeni.
Veliki pleh obložiti pek papirom pa sipati umućenu masu i ispeći biskvit. Kada se ohladi presjeći na pola po dužini.
Za fil: Staviti 600 ml mlijeka na šporet sa šećerom da prokuha.
Žumanjke umutiti pa dodati ostatak mlijeka, mutiti i dodati puding od banane.
Kada mlijeko prokuha, skloniti sa vatre i polako dodati žumanjke sa pudingom miješajući sve vrijeme. Vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati umućen margarin i čokoladne mrvice. Na koru namazati polovinu fila, poredati banane, pa opet premazati filom, odozgo položiti koru.
Umutiti šlag sa mlijekom i dekorisati tortu, a odozgo preliti otopljenom čokoladom. (coolstyle.ba)