Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kukuruzni kolač s mandarinama neopisivo je sočan i ukusan, a ne sadrži ni šećer ni gluten

Preuzmite sliku

Probudite svoje ukućune mirisom ovog aromatičnog kolača koji će nestati u trenu.

Recept je od poznate gastroblogerice, Nasje Duplančić, čija su jela davno stekla kultni status među ljubiteljima ukusne i zdrave hrane.

Omiljena sezonska namirnica koju jednako vole odrasli i djeca obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

Ukoliko se volite hraniti sezonski, uravnoteženo i zdravo na blogu Mama, ja sam gladan pronaći ćete mnoštvo korisnih savjeta i dobrih ideja.

  • Evo današnjeg recepta: Kukuruzni kolač s mandarinama

    Sastojci: 220 g kukuruznog brašna prstohvat soli 5 mandarina (cca 420 g) – s korom 4 kašike meda 3 jaja srednje veličine 1 puna kašika cimeta 1/2 žličice kardamoma 1 prašak za pecivo 2 dl mlijeka 2 žlice maslinovog ulja kalup za quiche (promjer 28 cm) maslac za premazivanje kalupa.

    Priprema: Mandarine operite (ne gulite ih) pa ih stavite kuhati u lonac hladne vode da omekšaju (oko pola sata).

    U zdjelu stavite brašno, sol, prašak za pecivo i sve promiješajte. U drugu zdjelu stavite 3 jaja, cimet, kardamom i 3 pune kašike meda pa pjenjačom dobro promiješajte. Kad su se mandarine skuhale, prebacite ih u multipraktik i usitnite tako da dobijete pire.

    Prebacite mandarine u zdjelu da se malo ohlade. Dodajte im kašiku meda i promiješajte. Sada u zdjelu s brašnom ubacite tučena jaja i mlijeko pa dobro promiješajte. Umiješajte ulje i mandarine. Sve prebacite u kalup koji ste prethodno premazali s malo maslaca.

    Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 25 minuta i pritom pripazite da vam kolač ne zagori. Dosta će brzo dobiti lijepu boju. Možete ga, po želji, posuti šećerom u prahu (brezinim ili kokosovim).

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje