Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuhar savjetuje: Kako na pravi način skuhati jaja?

Preuzmite sliku

Američki kuhar-naučnik, J. Kenji Lopez-Alt, navodno je osmislio najbolji način pripreme jaja.

Iako se na prvi pogled čini izuzetno jednostavnim, kuhanje jaja nešto je u čemu mnogi ne postižu rezultate kakve bi željeli. Zato je Lopez-Alt u svojoj novoj knjizi ‘The Food Lab: Better Home Cooking Through Science’ predstavio novi pristup kuhanju jaja.

Prema njemu, ispravna temperatura za bjelance bi trebala biti 82 stepeni Celzijusa, dok bi žumance trebalo biti na pet stepeni manje, tj. na 77 stepeni Celzijusa.

Lopez-Alt kaže da bi jaje trebalo smjestiti u vodu tek kad ona provrije, kako se bjelance ne bi zadržalo na ljusci.

Zatim, nakon 30 sekundi, u vodu bi trebalo dodati kockice leda, kako bi se smanjila temperatura, nakon čega bi se jaje trebalo još dugo (11 minuta) kuhati na najslabijoj vatri.

Kako bi testirao svoju metodu i potrebno vrijeme, Lopez-Alt je vadio jaje iz vode svakih 30 sekundi.

I vi biste navodno trebali učiniti to isto. Ali proces bi mogao biti puno brži ako ćete ipak samo pratiti otkića Lopez-Alta, prenosi Independent. (Tuzlanski.ba)

  • kuhano-jaje
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,