Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuhar otkriva koje to greške pravite prilikom spremanja omleta

Preuzmite sliku

Srećom, poznati profesionalni kuhar Marcus Wareing otkrio je kako možemo ispraviti pogreške koje radimo kod pripreme omleta. U svojoj novoj knjizi Marcus Everyday, kuhar naglašava koliko je važno raditi omlet uz prave sastojke, ali i kuhinjske potrepštine, piše The Sun.

U nastavku saznajte koje su to greške koje često radimo kod pečenje omleta i kako ih ispraviti.

Prva pogreška: Spremate omlet na jakoj vatri

Iako zvuči primamljivo brzo ispeći svoj omlet na najvećoj mogućoj temperaturi, Marcus savjetuje da ipak to učinite na laganijoj vatri. Stavite tavu na ploču koja je postavljena na srednje jaku temperaturu.

– Ako je tava previše vruća, omlet će posmeđiti – upozorava kuhar i preporučuje da u tavu stavite kašikicu maslaca i pustite da se rastopi i posmeđi prije nego što dodate jaja.

 • Druga pogreška: Korištenje krivog pribora

  – Savršeni omlet zahtijeva četiri ključne stvari – svježa jaja, maslac, tavu na koju se ništa ne lijepi i špatulu – piše Marcus u svojoj knjizi.

  Vjerovali ili ne, tava i špatula su jednako važne kao i sami sastojci. Umjesto da ga jaja stavimo u bilo koju tavu i radimo omlet viljuškom, špatula je jednostavnija za upotrebu jer sprječava raspadanje omleta, a ispravna tava znači i ravnomjernije pečenje.

  – Smjesu jaja nježno pomičite lopaticom, nemojte je miješati. Nadalje, tava s neljepljivim dnom također će olakšati pravljanje omleta kada ga krenete okretati na drugu stranu, jer ćete tako zaustaviti raspadanje omleta u komadiće – savjetuje.

  Treća pogreška: Prerano okrećete omlet

  Kuhar insistira na tome da se oduprete iskušenju i da okrenete omlet samo onda kada je s jedne strane gotovo u potpunosti pečen.

  – Pravi trenutak za okretanje omleta je kada smjesa postane jedno, ali je još uvijek pomalo tekuća. Ako ne okrenete omlet u ovoj ključnoj fazi, tada će se omlet početi peći od ispod, postati će gumen i puknut će kada ga preklopite.

 • Dodatni savjeti:

  Što su jaja i maslac svježiji, to bolje

  Upotrijebite tavu s neljepljivim dnom kako biste osigurali da se omlet jednoliko peče

  Okretanje omleta špatulom spriječit će njegovo raspadanje

  Omlet pecite na srednje jakoj vatri da zaustavite stvaranje smeđe boje

  Okrenite ga samo kada je omlet s jedne strane gotovo u potpunosti pečen, ali je još uvijek malo tekuć

  Izvadite omlet iz tave čim ga preklopite. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,