Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kuhano jaje, a ‘na oko’: Genijalno jelo gotovo za 10 minuta

Maslac i vrhnje pružaju fini miris i daju sočnost, a slobodno se poigrajte i začinima poput muškatnog oraščića, majčine dušice ili origana…

Kuhano u vodi s maslacem i vrhnjem, jaje na oko savršen je doručak, odličan dodatak salatama ili ukras finom odresku. Priprema je jednostavnija nego kod poširanja, ali princip je sličan.

Sastojci za kuhano jaje na oko:

1 jaje
komadić maslaca
1 kašikica vrhnja
sol, biber
2 dl vode

Priprema:

1. Ulijte vodu u lončić ili dublju tavu pa ubacite maslac i vrhnje.

2. Jaje razbijte u zdjelicu te lagano prebacite u vodu.

3. Nakon nekoliko minuta, nakon što se učvrsti bjelanjak, žlicom uzimajte vruću vodu i prelijte nekoliko puta preko žumanjka.

4. Kuhinjskom lopaticom izvadite jaje na tanjir i poslužite s omiljenom salatom i poprženim kriškama hljeba. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,