Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kroasani koji svima uspijevaju, a prirpema oduzima samo 30 minuta

Preuzmite sliku

Popularno

Volite kroasane i ne znate kako da ih napravite, a da budu ukusni i brzo gotovi.

Ovo je kratki recept koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a rezultat će biti sjajan.

Sastojci za četiri osobe: 900 g brašna , 225 ml mlećenice ili jogurta (sobne temperature), 300 ml toplog mlijeka, 10 g suhog kvasca, 300 g putera, 1 do 2 kašičice soli, 2 jajeta, 1 kašičica šećera, 6 kašika otopljenog putera, 1 kašičica praška za pecivo sjemenke po ukusu, 1 jaje – za premazivanje

Priprema: Zagrijte mlijeko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suhi kvasac i kašiku brašna, sve to dobro sjedinite i ostaviti na stranu da naraste. Brašno sastavite zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdjelu za miješenje i napraviti malo udubljenje, gdje ćete dodati otopljen puter, umućena jaja, ostatak toplog mlijeka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac. Sve dobro sjedinite dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umjesiti tijesto dok ne dobijete glatku i elastičnu smjesu, piše Recepti i ideje.

Vratiti u zdjelu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se tijesto udvostruči, oko sat vremena. Naraslo tijesto isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premijesiti. Promiješeno tijesto podijeliti na 12 malih jufkica. Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na čisti stolnjak.

Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter, preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale jufkice, svaki put podviti malo krajeve.  Kroasane možete premazati po želji, poenta je da ne napravite grešku prilikom kreiranja smjese.  Na kraju kad sve završite, premažite kroasane umućenim jajetom, pospite sjemenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mlijeka, kafe ili jogurta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,