Utorak, 20. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kremasto, a hrskavo: Recept za pohovani puding koji Španci obožavaju

Preuzmite sliku

Leche frita španjolski je desert koji bi u prijevodu značio prženo mlijeko, ali sličniji je pohovanom pudingu. 

Puding od vanilije s  cimetom u omotaču od jaja i brašna poslužuje se topao ili na sobnoj temperaturi, najbolje uz koju kuglicu sladoleda.

Sastojci za španski desert:

4 šoljice (960 ml) mlijeka

1 štapić cimeta

1 limun

100 g šećera

85 g škrobnog brašna

1 prstohvat soli

1 kašikica ekstrakta vanilije

Za pohovanje:

2 jaja

65 g brašna

100 g šećera

1/2 kašikice cimeta u prahu

ulje za prženje

Priprema:

1. Stavite 3 šoljice mlijeka, šećer, štapić cimeta, limunovu koricu i malo soli u lonac i kuhajte miješajući na laganoj vatri.

2. Pomiješajte škrobno brašno s preostalom šalicom mlijeka. Umutite dok ne postane glatko.

3. Iz vrućeg mlijeka izvadite štapić cimeta i koricu limuna. Smjesu škrobnog brašna i šećera prelijte vrućim mlijekom i zagrijte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Maknite s vatre pa umiješajte ekstrakt vanilije.

4. Puding izlijte u posudu obloženu papirom za pečenje. Pokrijte plastičnom folijom, pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim stavite u frižider najmanje četiri sata. Kad se ohladi, narežite na kocke.

5. U jednoj posudi umutite 2 jaja, u drugu posudu stavite brašno, u treću uspite šećer i cimet.

6. Kocke pudinga obložite brašnom, a zatim umočite u razmućena jaja pa pržite u ulju minutu do dvije sa svake strane. Prebacite na kuhinjski papir pa pospite sa šećerom i cimetom. (Punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,