Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kremasta torta s bananama oduševiće vas na prvi zalogaj

Banane su mnogima omiljeno voće. Često ih jedemo kao dio doručka uz zobenu kašu ili nam posluže kao brzinska užina i večera. Ako ste se pak zaželjeli nekog deserta s bananom, predlažemo vam da isprobate ovu brzu tortu, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za biskvit:

– 4 jajeta
– 4 velike kašike šećera
– 4 kašike brašna
– malo maslaca i krušnih mrvica za kalup

Sastojci za nadjev:

– 4 dcl slatkog vrhnja
– 5 dag šećera u prahu
– 50 dag mascarponea
– 3 banane
– sok od 1 limuna
– kakao

Priprema:

1. Prvo ispecite biskvit. Kalup za torte s odvojivim obručem premažite s malo maslaca, pospite krušnim mrvicama i stavite na stranu. Upalite rernu na 180 Celzijevih stepeni. Razlupajte jaja, ubacite u njih šećer i miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svijetložuta. Zatim u smjesu dodajte prosijano brašno i lagano ga umiješajte špatulom ili kuhačom, nikako mikserom. Ulijte smjesu u kalup, stavite u zagrijanu rernu i pecite oko 15-20 minuta dok se biskvit ne odvoji od kalupa i postane zlatnožut na površini.

2. Pustite biskvit da se hladi u kalupu i pripremajte kremu. Slatko vrhnje tucite mikserom dok malo ne očvrsne. Zatim dodajte šećer i miksajte dok šlag ne postane čvrst. U zasebnoj posudi mikserom malo razradite mascarpone, a zatim ga ubacite u šlag i laganim ručnim miješanjem sjedinite sastojke u kompaktnu kremu. Kad je gotova, stavite je u frižider.

3. Banane ogulite, prerežite na pola po dužini i širini, pošpricajte ih sokom od limuna i posložite po ohlađenom biskvitu. Možda će vam zatrebati više banana, ovisno o njihovoj veličini i veličini kalupa pa računajte na to. Prelijte banane i biskvit kremom. Malo protresite kalup kako bi se krema spustila i po potrebi je zagladite špatulom, a tortu zatim stavite u frižider na nekoliko sati. Bilo bi idealno da prenoći u frižideru. Prije serviranja posipajte je kakaom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,