Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kremast i bez instant praška: Recept za čokoladni puding od samo 7 sastojaka

Preuzmite sliku

Svako može napraviti čokoladni puding iz vrećice, ali jeste li ikada pokušali napraviti ovu slatku i kremastu slasticu bez instant praška?

Nije tako teško kao što vam se možda čini. Da biste čokoladnom pudingu podarili glatku i kremastu teksturu upotrijebite zreli avokado. Ako nemate zreli avokado na raspolaganju koji se lako odvaja od kore i košpe, nemojte ni pokušavati ovaj recept jer nećete dobiti dobre rezultate.

Sastojci:  250 ml vode, 150 grama šećera ,100 grama tamne čokolade, 25 grama nezaslađenog kakaa u prahu, 2 velika i zrela avokada, 1 kašika ekstrakta vanilije , ¼ čajna žličica soli

Priprema: U lonac stavite vodu, šećer, kakao, ekstrakt vanilije i sol. Zagrijte tekućinu i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se šećer ne otopi. Uklonite lonac s vatre, ali ga poklopite da sadržaj ostane topao što je duže moguće. Odstranite avokadu koru i košpu, pa ostatak stavite u blender ili sjeckalicu povrća. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

U kremu od avokada postupno ulijte toplu kakao smjesu i miješajte sve zajedno dok ne dobijete jednoličnu glatku i sjajnu smjesu. U mikrovalnoj pećnici ili na pari rastopite tamnu čokoladu, pa je postupno umiješajte u ostatak kreme. Prebacite smjesu u zdjelu, pokrijte je i stavite u hladnjak na minimalno dva sata ili na cijeli dan prije posluživanja.(punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,