Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koktel kontroverznog naziva koji može izazvati svađu u Irskoj

Preuzmite sliku

I dok se američki milenijalci ne zamaraju krvavim sukobom Sjeverne Irske i Britanije, u Irskoj se koktel naručuje pod nazivom Irish Slammer…

„Irska autobomba“ kontroverzni je koktel koji ćete lakše ćete naći u Americi nego u domovini, barem pod tim nazivom. No politička korektnost nije uvijek bilo nešto čime su se koktel-majstori previše zamarali, što uostalom i pokazuju imena pića poput: Slippery Nipples, Screaming Orgasms i Between the Sheets.

I dok se američki milenijalci ne zamaraju krvavim sukobom Sjeverne Irske i Britanije, u Irskoj se koktel naručuje pod nazivom Irish Slammer. Sastoji se od shootera irskog viskija, Bailey'sa i ponekad Kahlúe, koji se poslužuju uz (ili ubacuju u) čašu Guinnessa.

 • “Osoba koja bi naručila takvo piće u Velikoj Britaniji bila bi hrabra i glupa”, svojedobno je izjavio Simon Difford, britanski izdavač, pisac, stručnjak za ugostiteljstvo i alkoholna pića, napominjući kako je za starije Londončane Sjevernoirski sukob ekvivalent 11. septembru.”

  U većini irskih barova smućkati će koktel pod kojim god da ga nazivom naručite, uz više ili manje prijezira, no bez obzira na politiku Irish Slammer nije hit-piće u Irskoj i to prvenstveno zbog toga što Irci najviše vole svoj Guinness piti čist, bez toga da nešto u njemu „pliva“, prenosi punkufer.hr. Odlučite li ga probati, evo i recepta…

  Sastojci za koktel Irish Slammer:

  -15 ml irskog viskija
  -15 ml Baileys Irish creama
  -Guinness

  Priprema:

  Polako ulijte Baileys i viski u čašicu. Natočite pivo u čašu, ubacite čašicu pa odmah popijte.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,