Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko ih ne voli: Najbolji recept za legendarne čupavce

Preuzmite sliku

Mirišu na djetinjstvo, na kuhinje naših starih i jedan su od omiljenih kolača na ovim prostorima…

Riječ je o legendarnim čupavcima, a mi vam danas donosimo najjednostavniji recept za neodoljivi kolač kojim danas možete obradovati svoje najbliže, ali i sebe.

Biskvit:
3 jaja
10 kašika šećera
13 kašika ulja
1dl mlijeka
16 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Preliv/glazura:
1,5dl mlijeka
150gr čokolade za kuhanje
150gr putera
200gr kokosovog brašna
150gr šećera

Priprema:

Umutite jaja, vanilin šećer i šećer – dodajte mlijeko i ulje, ali nemojte prestati miješati. Dodajte polovinu brašna – u drugu polovinu dodajte prašak za pecivo i promiješajte. Zapravo je najbolje ukoliko brašno možete prosijati i tako dodati u smjesu.

Pleh (srednje veličine) nauljite i pospite s malo brašna, uspite smjesu (udarite pleh par puta od radnu kuhinjsku ploču ili od stol, kako bi se smjesa poravnala) i pecite u prethodno ugrijanu rernu na 180 stepeni. Pecite desetak do 15 minuta (kad se biskvit počne odvajati od pleha, gotov je).

Pečen biskvit ostavite da se malo ohladi, pa ga isijecite na kocke.

Glazuru pripremite tako što ćete prokuhati mlijeko sa šećerom (na laganoj vatri, pazite da mlijeko ne izgori). Kad mlijeko prokuha, dodajte puter i čokoladu. Neprestano miješati dok smjesa ponovo ne prokuha. Skinuti s šporeta i ohladiti smjesu da bude mlaka.

Izrezani biskvit uvaljati u glazuru, a zatim u kokosovo brašnu. Postupak, naravno, ponovite sa svakom “kockom”. Ako su kocke previše namočene u glazuru, sačekajte da se “ocijede”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: