Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako pripremiti Sushi kod kuće: Japanski sushi majstor otkriva svoje tajne

Preuzmite sliku

Popularno

Ako ste ikad poželjeli probati Sushi, imamo lako rješenje za vas! Napravite ovo jelo uz savjete slavnog chefa Motohika Mochizukija iz zagrebačkog Hanamija.

Sastojci

500 g riže
0,9 dl sushi octa
8-10 listova nori alga
sushi đumbir (gari)
wasabi
soja-sos
majoneza
avokado
riba (tuna, losos, rakovo meso, kozice…)

Priprema

Najkritičniji dio pripreme sushija je odabir prave riže i njezino kuhanje. Preporučuje se koristiti specijalnu rižu Shari, ali poslužit će i bijela riža kratkog zrna. Bitno da je ljepljiva. Rižu je potrebno dobro isprati. Pustite je da se “odmori” 20-ak minuta pa je stavite kuhati. Na početku kuhajte rižu na jačoj vatri uz povremeno miješanje sve dok ne prokuha. Nakon što prokuha, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte je još desetak minuta.

Kad se riža skuha, izvadite je u posudu i počnite s pripremom posebnog preljeva od dvije kašike rižina octa, pola kašike šećera, pola kašike soli. U posudi zagrijte rižin ocat, šećer i sol.

Preljev konstantno miješajte pomoću mutilice i kuhajte sve dok ne prokuha. Smanjite vatru i kuhajte još minutu do dvije. Topli preljev prelijte preko tople riže i promiješajte drvenom kašikom. Ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

  • Sushi se najčešće puni sirovom ribom pa na dasci za rezanje lijepo izrežite svježe komade tune i dimljenog lososa. Dodajte avokado.

    Na kraju zamotajte sushi pomoću bambusova podmetača ili prozirne folije. Dio nori lista na koji niste stavili rižu malo navlažite vodom i preklopite ga tako da se zalijepi za glavni dio.

    Uz sushi poslužite soja-umak, đumbir ili wasabi za umakanje. (Ordinacija.vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje