Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kadaif: Idealna poslastica poslije iftara

Preuzmite sliku

Popularno

Kadaif je orijentalna poslastica, veoma omiljena u Turskoj, Izraelu, Grčkoj, ali i u BiH. Posebno se priprema tokom mjeseca ramazana, ali i za Bajram.

Postoji mnoštvo recepata za ovaj kolač rajskog ukusa a osnovne sirovine kod većine su su: sitni kadaif rezanac, pistacije, badem, orasi…

Sastojci: 1 vrećica rezanaca za kadif, 200 g maslaca, 5 kašika ulja, 400 – 500 g oraha

Za agdu: 1 kg šećera, 3 kriške limuna, voda

Priprema: Maslac i ulje staviti u šerpu i na vrućoj ringli zagrijati da se maslac rastopi i držati ga tako na vrućem šporetu. Orahe krupno samljeti. Pripremiti tepsiju, malo dublju. Pola kadaifa istresti u tepsiju i fino ga rasporediti da se ne lomi puno. Sada vruć maslac, otprilike jednu trećinu, kašikom lagano prelivamo po kadaifu pa ravnomjerno rasporedimo orahe. Ostatak kadifa raširite po orasima i lagano rukama pritisnete. Prelijete sa ostatkom maslaca i ulja.

Rernu upalite na 170 na vruć zrak i kadaif se peče otprilike jedan sat. Gotov je sa pečenjem kada se tako ispeče da se odvoji od rubova tepsije. Čim ste kadaif stavili u rernu pristavimo agdu. Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif. U šerpu istresti šećer i vode toliko da se šećer potopi i jedan prst iznad. Dodate i limun. Kada agda proključa smanjite vatru i kuhate je još 15 minuta. Nakon toga isključite ringlu i skinete šerpu.

Kada je kadaif ispečen izvadite ga iz rerne i ostavite neka se malo ohladi, otprilike 10 minuta. Agda je još topla i kutlačom za supu polako zaljevate kadaif. Agdu opet vratiti na ringlu i neka se kuha još 3 miute pa je opet skloniti sa vatre i tako vrelom zaliti kadaif. Opet tri kutlače i vrlo tanak mlaz. Agda ponovo na ringlu i da kuha još 2 minute. Sada neka se malo ohladi prije nego što je zalijete po kadaifu. Ostaviti kadaif da se ohladi na sobnoj temperaturi. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,