Ovo je jednostavno i ukusno remek-djelo italijanske gastronomije.
Prva pizza napravljena je u Napoliju u čast kraljice Margarite Savojske prije više od 120 godina. Sastojala se od tankog i hrskavog tijesta premazanog sosom od paradajza, sirom mocarelom i svježim bosiljkom kako bi bojama asocirala na italijansku zastavu. Danas se priprema od niza različitih namirnica i jede se u cijelom svijetu.
Sastojci:
350 grama brašna
Svjež kvasac
200 ml vode (mlake)
1 kašičica šećera
Prstohvat soli
Maslinovo ulje
Mocarela
Paradajz sos
Svjež bosiljak
Priprema:
Svježi kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu kašičicu šećera. U posudi prosijte brašno, posolite ga, dodajte mu pjenu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, i od njega zamjesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata.
Razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema sopstvenoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu italijansku pizzu, tijesto neka bude izuzetno tanko, pa ostavite još dvadesetak minuta da se diže u kalupu.
Na tijjesto razmažite sos od paradajza, dodajte sir i svježi bosiljak.
Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj rerni, u kojoj ste zagrijali i posudu za pečenje pizze, na 250 Celzijevih stepeni, oko 10 minuta. (noizz.rs)