Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jednostavno i ukusno: Ovo je recept za originalnu napolitansku pizzu

Ovo je jednostavno i ukusno remek-djelo italijanske gastronomije.

Prva pizza napravljena je u Napoliju u čast kraljice Margarite Savojske prije više od 120 godina. Sastojala se od tankog i hrskavog tijesta premazanog sosom od paradajza, sirom mocarelom i svježim bosiljkom kako bi bojama asocirala na italijansku zastavu. Danas se priprema od niza različitih namirnica i jede se u cijelom svijetu.

Sastojci:

350 grama brašna

Svjež kvasac

200 ml vode (mlake)

1 kašičica šećera

Prstohvat soli

Maslinovo ulje

Mocarela

Paradajz sos

Svjež bosiljak

Priprema:

Svježi kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu kašičicu šećera. U posudi prosijte  brašno, posolite ga, dodajte mu pjenu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, i od njega zamjesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata.

Razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema sopstvenoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu italijansku pizzu, tijesto neka bude izuzetno tanko, pa ostavite još dvadesetak minuta da se diže u kalupu.

Na tijjesto razmažite sos od paradajza, dodajte sir i svježi bosiljak.

Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj rerni, u kojoj ste zagrijali i posudu za pečenje pizze, na 250 Celzijevih stepeni, oko 10 minuta. (noizz.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,