Iako se prženi krumpirići čine kao jedno od najjednostavnijih jela za pripremu, odmah nakon jaja na oko, prava istina je nešto drukčija. Vrsni chefovi najprije gule i režu pa kratko blanširaju krompiriće u vodi ili ih prže na nižoj temperaturi.
Zatim ih drže u hladnjaku ili zamrznu kako bi u konačnici bili hrskavi, ali sočni iznutra.
U restoranima se krompirići često prže dva puta kako ne bi bili mlitavi i masni. Prvi put na nižoj temperaturi, a zatim na nešto višoj kako bi se dobila lijepa boja. Sjajno je to što i kod kuće možete dobiti vrhunski okus i posuditi ideju od vrsnih chefova. Usporedite li vrijeme koje je potrebno za pripremu kolača, pomfrit i ne zahtjeva toliko truda.
Odaberite brašnasti krumpir s puno škroba; voštani nije dobar izbor jer ima previše vode pa će se tokom pečenja previše stanjiti. Krompire narežite na dužinu od oko sedam centimetara pa ih prebacite u posudu s hladnom vodom i par žlica limunovog soka kako ne bi potamnili. Promijenite nekoliko posuda s vodom sve dok ne bude čista, tako ćete znati da ste uklonili višak škroba.
U zadnjoj fazi u posudu ubacite i pokoju kockicu leda. Zatim ih ostavite u hladnjaku na pola sata. Krompiri trebaju biti hladni kako ne bi prebrzo potamnili izvana, a iznutra ostali sirovi. Za prženje stručnjaci predlažu kikirikijevo ulje, ili pristupačnije repičino.Krumpiriće procijedite pa posušite papirnatim ručnicima. Ulje zagrijte na temperaturu od 160°C pa pržite krompiriće oko 6 do 8 minuta dok ne postanu zlatnožute boje.
Zatim ih izvadite i ocijedite pa kad se ohlade prebacite u hladnjak do pečenja ili ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi. Zagrijte ulje na 190°C pa ubacite krompiriće i pržite 2 do 3 minute dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Posolite i uživajte!