Srijeda, 24. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jednostavni trik za pomfrit kao iz vrhunskog restorana

Iako se prženi krumpirići čine kao jedno od najjednostavnijih jela za pripremu, odmah nakon jaja na oko, prava istina je nešto drukčija. Vrsni chefovi najprije gule i režu pa kratko blanširaju krompiriće u vodi ili ih prže na nižoj temperaturi.

Zatim ih drže u hladnjaku ili zamrznu kako bi u konačnici bili hrskavi, ali sočni iznutra.

U restoranima se krompirići često prže dva puta kako ne bi bili mlitavi i masni. Prvi put na nižoj temperaturi, a zatim na nešto višoj kako bi se dobila lijepa boja. Sjajno je to što i kod kuće možete dobiti vrhunski okus i posuditi ideju od vrsnih chefova. Usporedite li vrijeme koje je potrebno za pripremu kolača, pomfrit i ne zahtjeva toliko truda.

Odaberite brašnasti krumpir s puno škroba; voštani nije dobar izbor jer ima previše vode pa će se tokom pečenja previše stanjiti. Krompire narežite na dužinu od oko sedam centimetara pa ih prebacite u posudu s hladnom vodom i par žlica limunovog soka kako ne bi potamnili. Promijenite nekoliko posuda s vodom sve dok ne bude čista, tako ćete znati da ste uklonili višak škroba.

U zadnjoj fazi u posudu ubacite i pokoju kockicu leda. Zatim ih ostavite u hladnjaku na pola sata. Krompiri trebaju biti hladni kako ne bi prebrzo potamnili izvana, a iznutra ostali sirovi. Za prženje stručnjaci predlažu kikirikijevo ulje, ili pristupačnije repičino.Krumpiriće procijedite pa posušite papirnatim ručnicima. Ulje zagrijte na temperaturu od 160°C pa pržite krompiriće oko 6 do 8 minuta dok ne postanu zlatnožute boje.

Zatim ih izvadite i ocijedite pa kad se ohlade prebacite u hladnjak do pečenja ili ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi. Zagrijte ulje na 190°C pa ubacite krompiriće i pržite 2 do 3 minute dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Posolite i uživajte!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,