Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jednostavni a savršeni: Napravite sendvič-kekse sa sladoledom

Preuzmite sliku

Popularno

Kad ne znate jel vam se više jede keks ili sladoled, uzmite oboje i napravite brzinski “slatkiš” koji će vas osvježiti…

Tražite li brzo gotovu, hrskavu i hladnu ljetnu poslasticu sendvič-keks će ispuniti očekivanja. Ako vam je prevruće za razmišljanje i prljanje posuđa, najednostavnije što možete učiniti je kupiti omiljeni sladoled i keks, prenosi punkufer.hr.

Veličina je bitna

Idealan keks za sendviče je većeg promjera. Bilo bi dobro da nisu previše prhki jer ih je izazov jesti, a da se ne izmrve u hiljadu komada. Želite li ih ušminkati za goste, zgodan dodatak su i jestive šarene, ili čokoladne mrvice.

Trik za domaći keks

Profići u izradi takvih deserata tvrde da ponekad treba dati i šansu domaćim keksima. Odlučite li se na paljenje rerne, izvadite ih iz netom prije nego što su pečeni do kraja kako bi u konačnici bili što sočniji. Vodite računa o tome da ne budu previše tanki (popucat će) ili predebeli (teško ćete ih pojesti).

  • Najbolji sladoled

    Nema sumnje da o kvaliteti sladoleda itekako ovisi okus sendvič-keksa, ali prilikom kupovine birajte mekane i kremaste vrste koje je lako oblikovati.

    Trik s kutijom 

    Sladoled u kartonskim čašama i posudama koje se mogu prerezati olakšava posao. Oštrim nožem režite pakiranje kako biste dobili ploške kojima potom odvojite kartonski rub. Odlučite li se na tu metodu, trebat će vam i dovoljno široki keksi.

    Kašika za sladoled

    mjesto rezanja kutije, sladoled možete vaditi kašikom za sladoled kojom ćete napraviti pravilne kugle. Smjestite svaku kuglu na keks i zatim je lagano spljoštite. Radite li domaći sladoled, napravite ga u limu i vadite pomoću okruglog kalupa.

    Za kasnije…

    Kako se ne bi rastopili prije nego što ih odlučite pojesti, ili stignu gosti, zamotajte svaki sendvič u prozirnu foliju ili papir za pečenje, vratite u zamrzivač pa odmotajte netom prije posluživanja.

    Zamjena za keks

    Umjesto keksa, poslužit će i višak biskvitnog kolača kojeg narežite na ploške i napravite sendviče sa sladoledom.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,