Ova sirova torta jednostavno se priprema, a obiluje supernamirnicama. Izvrsna je svečane prigode, a upravo takvi dani su pred nama. Čokoladna sirova torta ima niz zdravstveno poželjnih svojstava – ne sadrži gluten, paleo je, sirova je i sadrži superfood, piše Miss7zdrava.
Sastojci:
500 g oraha
4 pune kašike sirovog kakaa
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice morske soli
20 oguljenih i otkoštenih hurmi
narandža
aroma narandže
1 kašičica arome vanilije
Sastojci za čokoladnu kremu:
2 avokada
6 hurmi ili 1/4 javorovog ili agavinog sirupa
1/2 šolje kakaa
1/4 šolje vode ili bademova ili kokosova mlijeka
1 kašičica arome vanilije
prstohvat soli
malo vode koliko je potrebno da se sastojci pomiješaju
Priprema:
Pomiješaj orahe, kakao, cimet i sol.
Miksaj u multipraktiku dok se ne usitne i zatim dodaj datulje, aromu narandže i vanilije.
Miksaj dok se ne prožmu svi sastojci.
Zatim dodaj sok jedne ili polovice narandže i ponovno miksaj.
Dobijenu smjesu utisni u kalup promjera 15 cm. Prije nego što utisneš smjesu kalup obloži papirom za pečenje.
Stavi u frižider najmanje na dva sata, a možeš i preko noći.
U multipraktiku pomiješaj sastojke za čokoladni preljev dok ne postane kremast.
Sat vremena prije serviranja drži tortu u frižideru. (Tuzlanski.ba)