Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od najtežih deserta za pripremu: Kako napraviti savršene puslice?

Preuzmite sliku

Puslice – lagane i pahuljaste su jedan od najboljih deserta, ali najteže su za pripremu.

Da bi puslice bile savršene – nježne, hrskave, slatke i kao iz slastičarne morate znati pravila pečenja i sušenja. Hajde da provjerimo kako da napravite savršene puslice?

Ovo pitanje postavljaju ne samo novopečene domaćice koje žele da “zasijaju” na porodičnoj zabavi ili društvenom događaju uz izvanredan desert, već i mnoge iskusne domaćice. Izgleda da je priprema puslica jednostavan zadatak – potrebna su vam jaja i šećer. Međutim, to nije tako lako kako izgleda, a to zna svako ko je pokušao otkriti način pečenja, prenosi Ženski magazin.

Da bismo pripremili puslice potrebno nam je:     

8-9 bjelanjaka,

500-600 g šećera u prahu i kristal šećera,

2 kašike vinskog sirćeta ili 3-4 kašike limunovog soka.

Dobro je da se jaja stave u frižider ranije – ohlađena su bolja za mućenje. Kada počinjemo sa pripremom mase za puslice, trebalo bi:

-odvojiti bjelanca od žumanjaca i sipati bjelanjca u suhu posudu,

-umutite mikserom na velikoj brzini,

-dodavati postepeno šećer

-na kraju miješanja dodajte sirće ili limunov sok,

-mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu

Recept za savršene puslice je u osnovi jednostavan. Kada je masa sjajna, puslice će biti odlične. Pečenje je potpuno drugačija priča.

Puslice se zapravo ne peku, već se suše na relativno niskoj temperaturi.

Vrijedno je naglasiti da bjelanjca ne bi trebalo biti previše hladna. U idealnom slučaju trebalo bi biti na sobnoj temperaturi. U odvojenoj masi od bjelanjaca ne bi trebalo biti tragova žumanjceta, jer se pjena u takvoj situaciji neće pravilno umutiti. Takođe, suđe treba da bude suho, bez masti.

Da biste ispekli puslice kao što je to prikazano u kuharima, morate imati strpljenja. Mutiti bjelanjca sa šećerom uz dodatak vinskog sirćeta ili limunovog soka potrebno je oko četvrt sata, ali sušenje i pečenje traje mnogo vremena. Peku se tako da se stavljaju na pleh za pečenje koji je obložen papirom za pečenje, masa za puslice se stavlja u prethodno zagrijanu rernu.

-Zagrijati rernu na 160 stepeni

-Stavimo puslice u rernu na 5 minuta. Smanjićemo temperaturu na 130 stepeni Celzijusa poslije tog vremena i ostaviti 90 minuta. Nakon pečenja, najbolje je ostaviti puslice u malo zatvorenoj rerni 10 sati – tako da se puslice potpuno osuše noću.

Ideje za desert s puslicima

Male puslice možete dodati sladoledu sa sirupom od maline i svježim malinama – ovo će biti odlična ideja za desert u toplom ljetnjem danu.

Male puslice možete premazati šlagom i ukrasiti orasima i karamelom. Dobićete sladak desert u kome svi mogu da uživaju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,