Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izgleda kao dječiji desert ali je opasno pitak: Recept za savršeni talijanski koktel

Preuzmite sliku

Popularno

Sgroppino, koktel koji izgleda poput dječijeg deserta, nastao je u Veneciji, gdje se redovno pijucka za toplih ljetnih večeri. Osim što fino rashlađuje, popravlja i raspoloženje, no pripazite, jer opasno je pitak.

Tradicionalni talijanski sorbet s limunom, votkom i proseccom s vremenom je dobio nova lica. Diljem svijeta pripremaju se varijacije na temu sgroppina, koje spajaju različito voće, poput jagoda, grejpa ili narandži s votkom, ali i džinom, limoncellom ili tekilom. Majstorima koktela sve je dopušteno, pa tako i dodati mirisne sirupe, začinsko bilje ili arome.

Sgroppino se nekoć koristio kao “čistač” kako bi se nepce pripremilo za novi slijed jela, ali s vremenom je postao hit lijenih popodneva i toplih večeri. Dovoljno je jednostavan da ga možete pripremiti kod kuće, a najbolje je od svega što ne traži brojne ili skupe sastojke.

Poželite li naprviti sgroppino s jagodama, najprije ih pospite šećerom pa ostavite pola sata te zatim izmiksajte s malo vode (ako je potrebno). Protisnite ih kroz fino sito pa pomiješajte sa sorbetom od limuna i polako ulijte pjenušavo vino, prenosi punkufer.hr.

  • Sastojci za klasični sgroppino:

    4 kašike sorbeta od limuna
    200 ml ohlađenog prosecca
    120 ml votke

    Priprema:

    1. Stavite sorbet, votku i 150 ml prosecca u shaker ili plastični vrč koji možete poklopiti pa dobro protresite.

    2. Ulijte u čaše i prelijte ostatkom prosecca.

    Savjet: Sorbet od limuna napravite tako da zakuhate 200 ml vode sa 100 g šećera u lončiću. Povremeno promiješajte i kad se šećer rastopi ostavite sirup da se hladi. Ulijte sirup u posudu s 200 ml soka od limuna i stavite u zamrzivač da se stisne. Dok se hladi, smjesu nekoliko puta promiješajte. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,