Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Isprobajte recept za pripremu sočnih i ukusnih pilećih bataka

Preuzmite sliku

Umjesto da pileće batke bacite na malo ulja ili ih ispržite u rerni, učinite ih nevjerojatno sočnima uz pomoć jednostavne marinade koja će kasnije poslužiti i kao kremasti umak.

Jednom kada isprobate ovaj recept, sigurni smo da ćete mu se uvijek iznova vraćati.

Recept je vrlo jednostavan, a jelo je je gotovo u svega 30-ak minuta, međutim savjetuje se da meso marinirate preko noći, kako bi batci upili sve sokove i bili još ukusniji, piše Tportal.hr.

Sastojci:

1 kg pilećih bataka, 4 glavice luka, limunov sok, 3 limuna, 3 češnja češnjaka, 50 ml slatkog vrhnja, 2 kašike ulja, 10 g peršuna, 3 kašičice senfa, 1 kašičica šećera, pola kašičice soli, pola kašičice bibera, 50 ml pilećeg temeljca.

Priprema:

1. Nasjeckajte luk na kriške (ne pretanko) i prebacite ga u posudu te začinite slatkim vrhnjem, uljem, limunovim sokom, češnjakom, senfom, šećerom, biberom, solju i sjeckanim peršunom.

2. Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu s pilećim batcima. Promiješajte kako bi se smjesa zalijepila za batke. Prekrijte prozirnom folijom i pustite da se piletina marinira jedan sat.

3. Batke izvadite iz marinade i poslažite ih u duboku tavu s uljem da se prže nekoliko minuta. Ne zaboravite ih okrenuti.

4. Zatim dodajte marinadu i promiješajte. Podlijte pilećim temeljcem, poklopite i pustite da se krčka na slaboj vatri 20 minuta. 5. Kada je jelo gotovo posipajte sjeckani svježi peršun i poslužite uz prilog po želji. To mogu biti riža, njoki, kroketi ili nešto drugo. Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,