Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Isprobajte nešto novo: Sladoled od tikvica bez dodatnog šećera

Preuzmite sliku

Svi volimo sladoled, a ne volimo koliko ima dodatog šećera.

Zato smo nerijetko kreativni u izradi vlastitih i zdravijih verzija, pa dodajemo, na primjer, banane za teksturu ili grčki jogurt. Ali ono što vam može zamijeniti teksturu, i malo podsjećati na slatku pavlaku je – tikvica! Tikvica je niskokalorična, a osim što ima puno nutrijenata, odlična je i za sitost, podstiče varenje, sprečava zatvor i čisti crijeva od toksina. Nutrijenti u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, zbog čega ovaj sladoled od tikvica, osim što je ukusan, djeluje i odlično na vaše zdravlje. Evo recepta za ovaj zanimljiv sladoled:

Sastojci: 80 g potpuno prirodnog maslaca od kikirikija, 200 g smrznutih tikvica, naseječenih na kriške, 15 g nezaslađenog kakao praha, 15 g eritritol šećera, 1 mjerica whey proteina

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i izblendajte. Dobit ćete laganu, kremastu i glatku teksturu kojoj nije potrebno dodavati niti mlijeko niti vodu. Ako želite voćne verzije, najbolje bi bilo da koristite banane kao glavni kremasti sastojak i ove tikvice zaobiđete jer bi okus mogao biti čudan. Sladoled od tikvica možete držati u zamrzivaču sedam dana, ili ga odmah pojesti. (ljepotaizdravlje.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,